Пастухова В. А., Пастухова А. І., Тарнавський В. О., Черкас Т. В.

КОРЕКЦІЯ ХАРЧОВОГО РАЦІОНУ ХОКЕЇСТІВ З ШАЙБОЮ ДЛЯ УСУНЕННЯ ПРЕМОРБІТНОГО СТАНУ


Про автора:

Пастухова В. А., Пастухова А. І., Тарнавський В. О., Черкас Т. В.

Рубрика:

СПОРТИВНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Хокей з шайбою потребує надзвичайної фізичної витривалості в умовах великої швидкості й складних рухів, в таких умовах при нераціональному харчуванні організм накопичує в собі продукти неповного метаболізму, внаслідок цього йде ряд перетворень, що негативно впливає на організм спортсмена та його фізичну активність. Метою роботи було виявлення найбільш чутливих предикторів преморбідного стану у хокеїстів з шайбою та оцінка способу корекції даного стану за допомогою харчування натуральними харчовими продуктами, виробленими за кріогенною технологією. Під час даного дослідження була проведена оцінка адекватності харчування хокеїстів з шайбою. Визначали вміст нутрієнтів, що надходять разом з їжею, їх співвідношення та відповідність рекомендованим нормам для цього виду спорту. Кількість нутрієнтів, що надходять, визначали розрахунковим методом за меню-розкладками. Оцінку здоров’я хокеїстів проводили за даними клініко-біохімічних досліджень крові, що характеризують стан функціональних систем організму, зумовлених харчуванням. Визначали донозологічні показники стану серцевого м’яза, ризику розвитку серцево-судинної патології, транспортної функції крові, детоксикаційної забезпеченності організму. При оцінці харчування хокеїстів було ідентифіковано, що раціон не був збалансований за нутрітивним складом та розподіл енергетичної цінності щодо прийомів їжі не відповідав фізіологічним нормам. Введення натуральних концентрованих харчових продуктів в раціон харчування хокеїстів з шайбою стимулювало метаболічні процеси і мало позитивний вплив на їх здоров’я: вміст кортизолу в крові знизився на 21,7%, були позитивні зміни ліпідного, мінерального обмінів, рівня аспартатамінотрансферази, системи антиоксидантного захисту, що створило оптимальні умови для організму спортсмена під час інтенсивних навантажень. Так як вплив раціону харчування спортсмена напряму впливає на його професійні результати, то в подальшій роботі будуть актуальні дослідження показників стану організму спортсменів інших видів.

Ключові слова:

хокеїсти з шайбою,раціон харчування,метаболічний статус,натуральні харчові продукти.

Список цитованої літератури:

  1. Alekseeva DA. Pravilnoe pitanie pri fizicheskikh nagruzkakh. Sb. nauch. Trudov. Ufa: Izd-vo Obshchestvo s ogranichennoi otvetstvennostyu ‘’OMEGA SAINS’’; 2018. s. 141-2.
  2. Carrard J, Rigort AC, Appenzeller-Herzog C, Colledge F, Königstein K, Hinrichs T, et al. Diagnosing Overtraining Syndrome: A Scoping Review. Sports Health. 2022;14(5):665-73.
  3. Muradyan A, Macheiner T, Mardiyan M, Sekoyan E, Sargsyan K. The Evaluation of Biomarkers of Physical Activity on Stress Resistance and Wellness. Appl Psychophysiol Biofeedback. 2022;47(2):121-29
  4. Rakhmanov RS, Gruzdeva AE, Blinova TV, Strakhova LA, Sapozhnikova MA, Potapova IA, et al. Izmenenie antioksidantnogo statusa sportsmenov pri vklyuchenii v ratsion pitaniya proizvedennikh po kriogennoi tekhnologii kontsentrirovannikh pishchevikh produktov. Voprosi pitaniya. 2017;86(4):104-12.
  5. Rakhmanov RS, Chumakov NV, Gruzdeva AE. K voprosu o primenenii produktov, izgotovlennikh po kriogennoi tekhnologii, dlya korrektsii ratsiona pitaniya sportsmenov. Sb. nauch. Trudov Problemi gigienicheskoi bezopasnosti i upravleniya faktorami riska dlya zdorovya naseleniya Nauchnie trudi FBUN «NNIIGP» Rospotrebnadzora. Vipusk 17; 2015; N. Novgorod; 2015. s. 100-3. 
  6. Bogomolova YS, Rakhmanov RS, Khairov RSh. Otsenka adekvatnosti pitaniya professionalnikh khokkeistov s shaiboi. Sbornik nauchnikh trudov Profilakticheskaya meditsina kak nauchno-prakticheskaya osnova sokhraneniya i ukrepleniya zdorovya naseleniya. Vipusk 6; 2019; N. Novgorod: Izdatelstvo «Remedium Privolzhe»; 2019. s. 39-42.
  7. Rakhmanov RS, Razgulin SA, Khairov RSh. Otsenka vliyaniya naturalnikh produktov, proizvedennikh po kriogennoi tekhnologii, na aktivnost fermentov pri znachitelnikh fizicheskikh nagruzkakh. Meditsinskii almanakh. 2018;52(1):80-3. 
  8. Palacios G, Pedrero-Chamizo R, Palacios N, Maroto-Sánchez B, Aznar S, González-Gross M. Biomarkers of physical activity and exercise. Nutr Hosp. 2015 Feb 26;31(3):237-44.
  9. Vermeulen TF, Boville SM, Gamble ASD, Bigg JL, McCarthy DG, Eskedjian GS, et al. Dietary Intake of Young Male Ice Hockey Players 10-13 Years of Age during a Week-Long Hockey Camp. Nutrients. 2022;14(14):297-8.

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 (167), 2022 рік , 326-333 сторінки, код УДК 796.966:613.2

DOI: