Буря Л. В., Лисаченко О. Д., Пелипенко Л. Б., Волошина О. В., Вахненко А. В., Макаренко О. В.

СУБ’ ЄКТИВНІ ТА ОБ’ЄКТИВНІ ФАКТОРИ АДАПТАЦІЇ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ МІЖНАРОДНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ДО НАВЧАННЯ В ПОЛТАВСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ


Про автора:

Буря Л. В., Лисаченко О. Д., Пелипенко Л. Б., Волошина О. В., Вахненко А. В., Макаренко О. В.

Рубрика:

МЕДИЧНА ОСВІТА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Одним із першочергових завдань міжнародної діяльності Полтавського державного медичного університету (ПДМУ) є надання іноземним громадянам освітніх послуг, орієнтованих на досягнення високих кінцевих результатів формування професійно-мотивованої особистості лікаря, знання якого відповідають міжнародним освітнім стандартам, а практична підготовка задовільняє потреби надання якісної медичної допомоги. Проблеми адаптації здобувачів-іноземців до навчання в Україні пов’язані з входженням їх в абсолютне нове соціально-культурне та навчально-пізнавальне середовище. В ПДМУ вищу медичну освіту здобувають громадяни Індії, Нідерландів, США, Болгарії, Ізраїлю, Китаю, Тунісу, Туреччини, Кувейту та ін. Певна частина здобувачів освіти представлена вихідцями країн ближнього зарубіжжя: Туркменістану, Литви, Азербайджану, Узбекистану. Процес адаптації іноземних здобувачів освіти представлений комплексом правильно організованих факторів пристосування до нової системи освіти, мови спілкування, культури та нових кліматичних умов. Співробітники університету надають допомогу іноземним здобувачам освіти в адаптації до умов навчання і проживання в Україні, налагодженні взаєморозуміння між різними національними групами, ознайомленні з історією та традиціями українського народу, впровадженні норм здорового способу життя. Сукупність лінгвістичної, соціокультурної та психолого-педагогічної адаптацій забезпечує позитивний результат в освітньому процесі. Однією з основних адаптацій здобувачів-іноземців є лінгвістична, яка полягає в оволодінні мовою країни де проходить навчання. Суттєву роботу в цьому напрямку проводить кафедра українознавства та гуманітарної підготовки, де викладання української мови відбувається за професійним спрямуванням та української мови як іноземної. Соціокультурна адаптація полягає в адаптації до культури, традицій та особливостей побуту українського народу, тому в ПДМУ активно презентується Україна, її історія та життя народу. Здобувачі освіти разом з міжнародним деканатом та кураторами груп приймають участь у відзначенні українських свят, заходах по вихованню поваги до культурної і духовної спадщини українського народу та його традицій. Соціально-психологічна адаптація передбачає входження іноземного здобувача в систему міжособистісних відносин, налагодження взаємовідносин в студентській групі та формування особистої поведінки в ній. В університеті проходять заходи, спрямовані на дотримання моральних норм та виховання доброзичливості між представниками різних етнічних груп і релігійних конфесій, формування міжособистісних стосунків та особливостей поведінки в конфліктних ситуаціях. Виховна робота колективу міжнародного факультету, кураторів і викладачів ПДМУ направлена на створення комфортних умов для успішної адаптації здобувачів-іноземців до навчання та проживання в Україні, налагодження взаєморозуміння між різними національними групами та впровадження норм здорового способу життя в студентське середовище.

Ключові слова:

іноземні здобувачі освіти, адаптація, навчальний процес.

Список цитованої літератури:

  1. Klypachenko IV, Levkov AА. Adaptatsiya sered inozemnykh studentiv v Ukrayini. Visnyk Ukrayinsʹkoyi medychnoyi stomatolohichnoyi akademiyi. 2021;2:195-98. [in Ukrainian].
  2. Avetikov DS, Yatsenko IV, Stavytsʹkyy SO. Sub’yektyvni i ob’yektyvni chynnyky adaptatsiyi studentiv-inozemtsiv na stomatolohichnykh fakulʹtetakh vyshchykh medychnykh navchalʹnykh zakladiv Ukrayiny. Visnyk problem biolohiyi i medytsyny. 2013;2:13-14. [in Ukrainian].
  3. Shepitko VI, Lysachenko OD, Boruta NV. Psykholohichni aspekty adaptatsiyi inozemnykh studentiv do novoho sotsiokulturnoho seredovyshcha. Materialy mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi Psykholohiya ta pedahohika: neobkhidnist vplyvu nauky na rozvytok praktyky v Ukrayini; 2019; Lviv; 2019. s. 102-05. [in Ukrainian].
  4. Heletska O. Sotsialno-kulturna adaptatsiya inozemnykh studentiv u protsesi vyvchennya ukrayinskoyi movy. APSNIM. 2015;1:59-64. [in Ukrainian].
  5. Dubovytska TD, Krylova AYA. Metodyka doslidzhennya adaptovanosti studentiv u VNZ. Psykholohichna nauka ta osvita. 2010;3:23-9. [in Ukrainian].
  6. PDMU. Plan vykhovnoyi roboty zi zdobuvachamy osvity PDMU na 2021-2022 n. r. Poltava; 2021. 136 s. [in Ukrainian].
  7. Dubynska HM, Koval TI, Izyumska OM, Poltorapavlov VA. Rozvytok komunikatyvnykh kompetentsiy u studentiv-inozemtsiv shlyakhom yikh zaluchennya do volontersʹkoho rukhu. Visnyk problem biolohiyi i medytsyny. 2013;2:58-60. [in Ukrainian]

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 (163), 2022 рік , 182-185 сторінки, код УДК 378:61(477.53)

DOI: