Ярмошук І. Р., Пелехан Л. І., Ільницька О. М.

ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЛІКАРІВ-ІНТЕРНІВ-СТОМАТОЛОГІВ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЯКОСТЕЙ НА КАФЕДРІ СТОМАТОЛОГІЇ НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ


Про автора:

Ярмошук І. Р., Пелехан Л. І., Ільницька О. М.

Рубрика:

МЕДИЧНА ОСВІТА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Входження України до єдиного Європейського простору вимагає підвищення якості професійної підготовки майбутніх лікарів відповідно до світових стандартів з метою посилення конкурентоспроможності вітчизняної вищої медичної освіти, оптимізації умов для міжнародної мобільності і розширення можливостей українських медичних фахівців на вітчизняному і міжнародному ринках праці. На кафедрі стоматології ПО функціонує 2 комп’ютерних класи, навчально-практичні центри та клінічні зали. Метою є провести аналіз сукупних складових матеріально-технічного, інформаційного та лікувально-діагностичного забезпечення для подальшої оптимізації навчального процесу на післядипломному етапі в Україні. Обладнання кафедри дозволяє реалізовувати в межах освітньо-наукової програми такі цілі, як здобуття знань, навичок та вмінь, достатніх для формування системного наукового світогляду; виконання оригінального наукового дослідження; продукування нових ідей, фактів та їхнє впровадження в практичну стоматологію, викладацьку діяльність та інші сфери життя; розвиток здатності до безперервного розвитку та самовдосконалення. Для самостійної позааудиторної роботи для засвоєння дисципліни використовують навчально-практичні центри «Стоматологія», що на кафедрах. Висновок. Сучасне забезпечення якісної освіти лікарів-інтернів-стоматологів зумовлене належним підходом до навчання і потребує від колективу кафедри безперервного вдосконалення, креативних ідей, реалізованих на надійній матеріально-технічній базі. Перехід до нових комп’ютерно-орієнтованих технологій навчання, створення умов для їх розробки, апробації та впровадження, раціональне поєднання з традиційними – вимога часу та складне педагогічне завдання, яке потребує розв’язання цілого комплексу психологопедагогічних, організаційних, навчально-методичних, технічних та інших проблем

Ключові слова:

лікар-інтерн-стоматолог, навчально-практичний центр, дисципліна.

Список цитованої літератури:

  1. Ostapchuk D, Myronchuk NM. Interaktyvni metody navchannya u vyshchykh navchalʹnykh zakladakh. Zbirnyk naukovykh pratsʹ Modernizatsiya vyshchoyi osvity v Ukrayini ta za kordonom; 2014; Zhytomyr. Zhytomyr: Vyd-vo ZHDU im. I. Franka; 2014. s. 140-143. [in Ukrainian].
  2. Zahrychuk HYa, Martsenyuk VP. Kontseptualʹni pidkhody shchodo pokrashchennya yakosti pidhotovky fakhivtsiv. Medychna osvita. 2012;4:72-9. [in Ukrainian].
  3. Hordiychuk SV. Yakistʹ yak priorytetnyy napryam osvitnʹoyi diyalʹnosti medychnoho navchalʹnoho zakladu. Visnyk Luhansʹkoho natsionalʹnoho universytetu imeni Tarasa Shevchenka. 2016;6(303):100-7. [in Ukrainian].
  4. Bystrova YuV. Innovatsiyni metody navchannya u vyshchiy shkoli Ukrayiny. Pravo ta innovatsiyne suspilʹstvo. 2015;1:27-33. [in Ukrainian].
  5. Shkilʹnyak LI. Dyskusiya yak metod interaktyvnoho navchannya u vyshchiy medychniy shkoli. Visnyk Vinnytsʹkoho natsionalʹnoho medychnoho universytetu. 2015;19(1):189-92. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 3 (161), 2021 рік , 216-219 сторінки, код УДК 378.147+614.255+616.341

DOI: