Куцак А. В., Севальнєв А. І., Костенецький М. І., Соколовський Д. М., Кривсун К. В.

ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ ЦЕЗІЮ-137 ТА СТРОНЦІЮ-90 У ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ З ОЦІНКОЮ ДОЗ ОПРОМІНЕННЯ НАСЕЛЕННЯ І МОЖЛИВИХ НЕГАТИВНИХ НАСЛІДКІВ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я


Про автора:

Куцак А. В., Севальнєв А. І., Костенецький М. І., Соколовський Д. М., Кривсун К. В.

Рубрика:

ОГЛЯДИ ЛІТЕРАТУРИ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Стаття присвячена дослідженню вмісту цезію-137 та стронцію-90 у продуктах харчування з оцінкою доз опромінення населення і можливих негативних наслідків для здоров’я. Встановлено, що найбільш вагомими в радіаційному відношенні є риба прісноводна, м’ясо і м’ясопродукти, найменш – хліб і хлібопродукти, вода. При цьому, якщо в 1987 році вміст 137Cs приблизно в 5-10 разів переви-щував вміст 90Sr, то перевищень вмісту 137Cs від 90Sr в останні роки в досліджуваних продуктах жодного разу не реєструвалось. Визначено, що дози опромінення населення за рахунок харчового раціону в середньому склали 0,0035 мЗв, що в 21,1 разів менше, ніж в 1987 році. Негативні наслідки для населення Запорізької області від опромінення за рахунок харчового раціону є вкрай незначними і можуть бути маркерами рівня радіоактивного забруднення території Запорізької області радіонуклідами Чорнобильського походження.

Ключові слова:

продукти харчування, радіоактивні речовини, здоров’я населення, дози опромінення

Список цитованої літератури:

  1. Відбір проб, первинна обробка та визначення вмісту 137Cs та 90Sr в харчових продуктах. МВ 6.6.1-10.10.17.158-08. Київ.– 2008.– 27 с.
  2. ГН.6.6.1.1-130-2006. Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді. Державні гігієнічні нормативи, затв. наказом МОЗ України від 03.05.2006 № 256, зареєст. Мінюст України 17.07.2006 р. за № 845/12719.
  3. Двадцять п’ять років Чорнобильської катастрофи. Національна доповідь України. — Київ, КІМ, 2011. — С. 42.
  4. Мишковська А.А. Харчові шляхи надходження радіонуклідів до організму [Текст] / А.А. Мишковська // Профілактична ме-дицина. – Київ. 2005. – № 1.– С. 42-47.
  5. Петрук Д.А. Мониторинг внутреннего облучения населения, проживающего на радиационно-загрязненных территориях / Д.А. Петрук, А.А. Мышковская // Международный журнал радиационной медицины. – Киев. 2006. – № 8 (1).– С. 67-68.
  6. Стронций-90. Определение удельной активности в пищевых продуктах. МУК 4.3. 2503-09. — М.: 2009. – 32 с.
  7. Цезий-137. Определение удельной активности в пищевых продуктах. МУК 4.3. 2504-09. — М.: 2009. – 21 с.
  8. Чернобыль и новые знания / Е.Б. Бурлакова, Д.М. Гродзинский, К.Н. Логановский, Т.А. Мюссо, А.П. Моллер, В.М. Шесто-палов // Двадцать п’ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього: междунар. науч.-практ. конф.: тези докл. Ч. 1. – (20-22 квітня 2011 р.), К.: КІМ, 2011. – С. 32-36.

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 (135), 2017 рік , 75-78 сторінки, код УДК 613.2:[546.36+546.42]:612.014.48:616-084]-047.37