Іманов Е., Труба Я. П., Плиска О. І., Дзюрий І. В., Слобода А. О., Лазоришинець В. В.

ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ПРОЦЕДУРИ РАШКІНДА В ДУ


Про автора:

Іманов Е., Труба Я. П., Плиска О. І., Дзюрий І. В., Слобода А. О., Лазоришинець В. В.

Рубрика:

МЕТОДИ І МЕТОДИКИ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Вроджені вади серця (ВВС) зустрічаються у 8% випадків. При цьому до 25% новонароджених з критичними ВВС виписуються з пологових відділень без діагнозу, а половина з них гинуть. Збереження життя новонародженого з критичною ВВС в частині випадків залежить від підтримання адекватного кровообігу в великому колі кровообігу за рахунок збереження міжпередсердного сполучення. Процедура включає видалення міжпередсердної перетинки, та створення сполучення між правим та лівим передсердям. Розрізняють два види такого втручання – передсердної атріосептостомії (ПА): відкрита ПА – виконується за допомогою апарату штучного кровообігу (ефективність майже 100%) і – балонна ПА – виконується за допомогою внутрішньовенно введеного катетера, який містить у собі балон, що розриває міжпередсердну перетинку (ефективна у 90% випадків і проводиться під рентген контролем). Мета роботи – аналіз результатів проведення процедури Рашкінда в залежності від її виду та діагнозу. Об’єкт і методи. За період з 2007 року по 2019 в ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України» було проведено 180 атріосептостомій. З них в 57 (32%) жіночої та 123 (68%) чоловічої статі. Атріосептостомія проводилась пацієнтам з критичними вродженими вадами серця з невеликим діаметром ВОВ та ВАП. На день операції середній вік пацієнтів склав 5,7 днів (від 1 до 60 днів) Me=3, відповідно маса у середньому 3,5±2 кг. У 35% пацієнтів вада була діагностована пренатально та підтверджена ехокардіографічно (ЕхоКГ) одразу після народження, в 90% випадках – при народженні, що дозволило одразу доставити пацієнтів у ДУ НІССХ для надання висококваліфікованої медичної допомоги. Результати. Катетеризацію судин і проведення балонної дилатації виконували за протоколом стандартної процедури Рашкінда в рентген-операційній із використанням рентгеноангіографічних комплексів. В кожному випадку ефективність процедури була перевірена за допомогою Ехо-КГ, яка підтвердила, що вона пройшла без ускладнень. У всіх випадках був наявний 2-й етап: 80% пацієнтів після процедури було прооперовано надругу добу, 20% – 2-й етап був відтермінований. Найбільша кількість пацієнтів підданих процедурі Рашкінда мала діагноз транспозиція магістральних судин, кількість хлопчиків у 2,27 разів перевищувала таку у дівчаток. У всіх випадках це критичні вади ВВС, які потребують термінового хірургічного втручання з метою збереження цих пацієнтів та підготовки їх до наступного етапу операції. Процедура Рашкінда широко використовується в інших кардіохірургічних центрах. Зокрема і в Україні. Висновки. 1. Передсердна атріосептостомія є ефективною і безпечною операцією у випадках збереження життя пацієнта для його підготовки до другого етапу оперативного втручання при критичних вроджених вадах серцях різної природи і етіології. 2. Для встановлення ефективності проведеної процедури Рашкінда доцільно використовувати ЕхоКГ, що зменшує променеве навантаження на пацієнта та медперсонал.

Ключові слова:

процедура Рашкінда, передсердна атріосепстомія, відкрита передсердна атріосепстомія, балонна передсердна атріосепстомія.

Список цитованої літератури:

  1. Miller-Hance WC, Tacy TA. Gender differences in pediatric cardiac surgery: the cardiologist’s perspective. The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery. 2004;36(1):11-6.
  2. Watson H, Rashkind WJ. Creation of atrial septal defects by balloon catheter in babies with transposition of the great arteries. Lancet. 1967;25.1(7487):403-5.
  3. Mavrodis C, Backer L. Pediatric cardiac surgery. 2nd edition. St. Louis: Mosby; 1994. 645 р.
  4. Rashkind WJ, Miller WW. Creation of an atrial septal defect without thoracotomy: palliative approach to complete transposition of the great arteries. JAMA. 1966;196:991.
  5. Emec ІМ. Nevidkladna dopomoga pri kritichniкh vrodgenich vadach serca. Sovr. pediatria. 2008;1(18):125-7. [in Ukrainian].
  6. Feltes TF, Bacha E, Beekman RH. Indications for cardiac catheterization and intervention in pediatric cardiac disease: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2011;123(22):2607-52.
  7. Symalc АА, Nyshonov NА. Atryoseptostomya u bolnych s legochnoy gypertenzyey. Grudnayi i serdechno-sosudistaya chyrurgyya. 2015;57(5):18-25. [in Russiаn].
  8. Maksimenko AV, Dovgaluyk АА, Kuzmenko YuL. Endovaskukarna balonna atrioseptostomia u novonarodgenich z transpozicieyu magistralnich sudin. Praktichna angiologia. 2007;5(10):37-41. [in Ukrainian].
  9. Kuzmenko YuL, Maksymenko AV, Dovhalyuk AA. Dosvid endovaskulyarnykh vtruchan pry krytychnykh vrodzhenykh vadakh sertsya. Sovremennaya pedyatryya. 2013;55(7):155-60. [in Ukrainian].
  10. Lazoryshynets VV, Truba YaP, Dordyay IS. Dosvid khirurhichnoho likuvannya syndromu hipoplaziyi livykh viddiliv sertsya. Visnyk sertsevosudynnoi khirurhiyi. 2015;23:89-92. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 (155), 2020 рік , 244-247 сторінки, код УДК 616.12-089-028.46(477)

DOI: