Запара П. С.

ДОСЛІДЖЕННЯ ТОКСИКОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ ВІТЧИЗНЯНОГО МАТЕРІАЛУ «СТОМАЛІТ» ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ БАЗИСУ ЗУБНИХ ПРОТЕЗІВ В ОРТОПЕДИЧНІЙ СТОМАТОЛОГІЇ НА БІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЛАБОРАТОРНИХ ТВАРИН


Про автора:

Запара П. С.

Рубрика:

СТОМАТОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Метою дослідження було визначення токсичного впливу вітчизняного конструкційного матеріалу для виготовлення базису зубних протезів «Стомаліт» в ортопедичній стоматології, на метаболічні процеси та біологічні показники піддослідних тварин. Досліди були проведені на щурах масою тіла 190-220 г; вік тварин на момент початку експерименту склав 3-3,5 місяці. Групи були сформовані методом рандомізації (випадкового відбору) з використанням маси тіла як головної ознаки. Піддослідні тварини були розділені на 2 рівні групи – І (основна) та ІІ (контролю). Перша група щоденно протягом трьох тижнів отримувала витяжку з досліджуваної базисної пластмаси (максимальну дозу 4,5-5 мл в перерахунку на вагу тварини). Контрольна група за тією ж схемою отримувала дистильовану воду. Таким чином, у результаті проведеного дослідження, було доведено, що базисний матеріал «Стомаліт» характеризується досить високою хімічною інертністю, та в цілому тривале введення «Стомаліту» не чинить токсичного впливу на органи та системи дослідних тварин, не викликає пригнічення загально метаболічні та біологічні процеси.

Ключові слова:

токсичність, матеріал, базис протезу, знімні протези

Список цитованої літератури:

  1. Lappo VG, Lanina SY, Timokhіna VI. Toksikologo-gіgіenіchnij kontrol polіmerіv і virobіv medichnogo priznachennya. Zhurnal vsesoyuznogo khіmіchnogo tovaristva іm. TI Mendelіeva. 1985;30(4):461. [in Ukrainian].
  2. Lanina SY. Metodologіchnі ta metodichnі pitannya gіgіeni і toksikologіi polіmernikh materіalіv і virobіv medichnogo priznachennya. Naukovij oglyad. m. 1982:61-6. [in Ukrainian].
  3. Lanina SY. Sanіtarno-khіmіchnі doslіdzhennya yak obovyazkovij etap v ocіncі bezpeki polіmernikh materіalіv і virobіv dlya medicini. Mіzhnarodna naukovo-praktichna konferencіya “Suchasnі polіmernі materіali v medicinі і medichnіj tekhnіcі”, cherven 2005. s. 216-27. [in Ukrainian].
  4. DSTU ISO 10993-і-20і. Virobi medichnі. Ocіnka bіologіchnoi dіi medichnikh virobіv. Prigotuvannya prob і standartnі zrazki. [in Ukrainian].
  5. DSTU ISO 10993-9-2011. Virobi medichnі. Ocіnka bіologіchnoi dіi medichnikh virobіv. Osnovnі prіncipi іdentifіkacіi ta kіlkіsnogo viznachennya potencіalnikh produktіv destrukcіi. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 Том 1 (148), 2019 рік , 328-332 сторінки, код УДК 616.314-77-092.9-099:678.84

DOI: