Безшапочний С. Б., Іванченко С. А., Гришина І. С.

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ БАКТЕРІАЛЬНИХ РИНОСИНУСИТІВ


Про автора:

Безшапочний С. Б., Іванченко С. А., Гришина І. С.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

У статті описана проблема лікування бактеріальних риносинуситів. Метою дослідження було вивчення ефективності застосування комбінації неоміцину сульфату + поліміксину В сульфату + дексаметазону натрію + фенилефрину гидрохлориду у порівнянні з мометазону фуроатом і сольовими розчинами у комплексній терапії бактеріальних риносинуситів. Було встановлено, що дана комбінація не лише не поступається за своєю ефективністю моментазону фуроату, а й перевищує його за такими показниками як набряк носових раковин і гіперемія – на 0,2 бали, виділення з середнього носового ходу – на 0,6 бали, закладеність носа – на 0,14 бали. Відмічено різницю між групою, до якої застосовувалась комбінація неоміцину сульфату + поліміксину В сульфату + дексаметазону натрію + фенілефрину гидрохлориду у формі спрею і групою, що приймала інтраназально сольовий розчин на користь першої: вираженість набряку носових раковин зменшилася на 1,8 балів, гіперемія носових раковин – на 2 бали, виділення з середнього носового ходу – на 2,1 бали, закладеність носа – на 1,6 балів, втрата нюху – на 1,1 балів. У результаті досліджень ми прийшли до висновку, що завдяки комплексному впливу антибактеріального і стероїдного протизапального компонентів комбінація неоміцину сульфату + поліміксину В сульфату + дексаметазону натрію + фенилефрину гидрохлориду є препаратом вибору у комплексному лікуванні бактеріальних риносинуситів.

Ключові слова:

риносинусит, неоміцину сульфат, полиміксину В сульфат, дексаметазону натрій, фенилефрину гідрохлорид, мометазону фуроат

Список цитованої літератури:

  1. Pechinka AM, Dzeman MI. Gostri respiratorni zahvorjuvannja: pytannja klinichnoji diagnostyky ta likuvannja. Ukr. med. chasopys. 2010;5(79):94-103. [in Ukrainian].
  2. Nakaz Ministerstva ohorony zdorovja Ukrajiny № 85 vid 11.02.2016 r. Unifikovanyj klinichnyj protokol pervynnoji, vtorynnoji (specializovanoji) ta tretynnoji (vysokospecializovanoji) medychnoji dopomogy «Gostryj rynosynusyt». [in Ukrainian].
  3. Fokkens WJ. Position Paper on Rhinosinusitus and Nasal Polyps (EPOS). Rhinology supplement. 2012;23(1):298.
  4. Elektronnyj dokument «Adaptovana klinichna nastanova, zasnovana na dokazah «Gostryj rynosynusyt» [Internet]. 2016. Dostupno: https:// orl.ifnmu.edu.ua/protocols/acute-rhinosinusitis [in Ukrainian].
  5. Karpova EP. Racionalnaja mestnaja antibakterialnaja terapija pri sinusitah u detej. Rossijskaja otorinolaringologija. 2005;2(15):111-4. [in Russiаn].
  6. Instrukcija k medicinskomu primeneniju lekarstvennogo sredstva «Polideksa s fenilefrinom». [in Russiаn].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 2 (144), 2018 рік , 138-141 сторінки, код УДК 616. 211 – 002.2 – 056

DOI: