Нарожний С. В., Розанова Е. Д., Нардід О. А.

ВПЛИВ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР ЗБЕРІГАННЯ НА БІЛКИ ІНКАПСУЛЬОВАНІ В АЛЬГІНАТНІ МІКРОСФЕРИ


Про автора:

Нарожний С. В., Розанова Е. Д., Нардід О. А.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Вивчено вплив низьких температур зберігання на ферментативну активність білків з гемолізату, інкапсульованих у альгінатні мікросфери. Показано що при зберіганні мікросфер з інкапсульованим матеріалом протягом 18 місяців за температури -20˚С, вбудовані білки зберігають каталазну активність.

Ключові слова:

альгінатні мікросфери, каталазна активність, низькі температури, інкапсульовані білки, низькотемпературне зберігання

Список цитованої літератури:

  1. Strambini GB, Gonnelli M. Protein stability in ice. Biophys J. 2007 Dec;92(6):2131-8.
  2. Rozanova SL, Rozanova ED, Nardid OA. Antioxidant properties of proteins after freezing-thawing. Ukr. Biochem. J. 2012 Feb;84(1):53-9.
  3. Moiseev VА, Rozanova ED, Tarasenko ЕI. Effect of freezing and thawing on functional characteristics of cytochrome c and cytochrome oxidase. Kriobiologiya i kriomeditsina. 1981;8:4-6.
  4. Corradini D, Strekalova EG, Stanley HE, Gallo P. Microscopic mechanism of protein cryopreservation in an aqueous solution with trehalose. Sci Rep. 2013 Feb;3:1218.
  5. Singh SK, Kolhe P, Wang W, Nema S. Large-Scale freezing of biologics. Bioprocess Int. 2009 Oct;7(9):34-44.
  6. Lee KY, Mooney DJ. Alginate: properties and biomedical applications. Prog Polym Sci. 2012 Jan;37(1):106-26.
  7. Datta S, Christena LR, Rajaram YRS. Enzyme immobilization: an overview on techniques and support materials. 3 Biotech. 2013 Feb;3(1):1-9.
  8. Ivancic A, Macaev F, Aksakal F, Boldescu V, Pogrebnoi S, Duca G. Preparation of alginate–chitosan–cyclodextrin micro- and nanoparticles loaded with anti-tuberculosis compounds. Beilstein J. Nanotechnol. 2016 Aug;7:1208-18.
  9. Lam PL, Gambari R. Advanced progress of micro-encapsulation technologies: in vivo and in vitro models for studying oral and transdermal drug deliveries. J. Controlled Release. 2014 Jan;178:25-45.
  10. Martín MJ, Lara-Villoslada F, Ruiz MA, Morales ME. Microencapsulation of bacteria: a review of different technologies and their impact on the probiotic effects. Innov Food Sci Emerg Techno. 2015 Feb;27:15-25.
  11. Malpique R, Osório LM, Ferreira DS, Ehrhart F, Brito C, Zimmermann H, et al. Alginate encapsulation as a novel strategy for the cryopreservation of neurospheres. Tissue Eng Part C Methods. 2010 Oct;16(5):965-77.
  12. Varg JE, Dussán J. Encapsulation and immobilization of the s-layer protein of lysinibacillus sphaericus in an alginate matrix for chromium adsorption. Int Biodeterior Biodegradation. 2017 Jan;116:141-6.
  13. Geethanjali S, Subash A. Optimization and immobilization of purified labeo rohita visceral protease by entrapment method. Enzyme Res. 2013 Jan;2013:1-7. 
  14. Keerti, Gupta A, Kumar V, Dubey A, Verma AK. Kinetic characterization and effect of immobilized thermostable β-glucosidase in alginate gel beads on sugarcane juice. ISRN Biochem. 2014 Dec;2014:1-8.
  15. Nardid OA. Effect of low temperatures on protein systems. Probl. Cryobiol. Cryomed. 2014;24(2):83-101.
  16. Privalov PL. Cold denaturation of proteins. Crit Rev Biochem Mol Biol. 1990;25(4):281-305.
  17. Prusse U, Bilancetti L, Bucko M, Bugarski B, Bukowski J, Gemeiner P, et al. Comparison of different technologies for alginate beads production. Chem. Papers. 2008 Jul;62(4):364-74.
  18. Korolyuk MA, Ivanova LI, Mayorova IT. Method for determination of catalase activity. Laboratornoe delo. 1988;1:16-9.
  19. Zhang Z, Zhang R, Zou L, McClements DJ. Protein encapsulation in alginate hydrogel beads: effect of ph on microgel stability, protein retention and protein release. Food Hydrocolloids. 2016 Jul;58:308-15.
  20. Shoichet MS, Li RH, White ML, Winn SR. Stability of hydrogels used in cell encapsulation: an in vitro comparison of alginate and agarose. Biotechnol Bioeng. 1996 May;50(4):374-81.
  21. Shikama K, Yamazaki I. Denaturation of catalase by freezing and thawing. Nature. 1961 Apr;190:83-4.
  22. Ashwood-Smith MJ, Warby C. Protective effect of low and high molecular weight compounds on the stability of catalase subjected to freezing and thawing. Cryobiology. 1972 Apr;9(2):137-40.

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 2 (144), 2018 рік , 206-209 сторінки, код УДК 57.086.13:577.112:544.77.022.542

DOI: