Яворська Н. Й., Воробець Н. М.

ВМІСТ ПОЛІФЕНОЛІВ ТА ФЛАВОНОЇДІВ У ПАГОНАХ ЛОХИНИ ВИСОКОРОСЛОЇ ПРОТЯГОМ ВЕГЕТАЦІЙНОГО ПЕРІОДУ


Про автора:

Яворська Н. Й., Воробець Н. М.

Рубрика:

БІОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Досліджено вміст поліфенолів і флавоноїдів у пагонах двох сортів лохини високорослої Vaccinium corymbosum L.: Блукроп та Блуджей, інтродукованих у Львівській області протягом 2018-19 років, на різних фізіологічних стадіях розвитку (цвітіння (I), плодоношення (II), після закінчення плодоношення (III), входження у стадію зимового фізіологічного спокою (IV) у водних та різної концентрації водно-етанольних екстрактах. Виявлено, що загальний вміст поліфенольних сполук змінюється в межах 86,05-184,80 мг·мл-1 у пагонах Блуджей та в межах 84,32-176,72 мг·мл-1 сухої маси в перерахунку на галову кислоту у Блукроп. Хорошими екстрагентами для поліфенолів виявилися 30%-й етанол та водні розчини етанолу у вищих концентраціях. Максимальний вміст флавоноїдів у сорту Блуджей спостерігався у фази I, II і на 8-14 % нижчий – у фазу IV, а у сорту Блукроп – перші дві фази розвитку. Кращими екстрагентами флавоноїдів були різні концентрації водного етанолу порівняно з водою. Одержані результати свідчать, що пагони лохини високорослої можуть бути потенційним джерелом поліфенольних сполук та флавоноїдів.

Ключові слова:

Vaccinium corymbosum L. сорти Блукроп та Блуджей, поліфеноли, флавоноїди

Список цитованої літератури:

  1. Fujiki H, Imai K, Nakachi K, Sueoka E, Watanabe T, Suganuma M. Innovative strategy of cancer treatment with the combination of green tea catechins and anticancer compounds. Cancer Cell & Microenvironment. 2015;2:e886. DOI: 10.14800/ccm.886
  2. Tapiero H, Tew KD, Ba GN, Mathé G. Polyphenols: do they play a role in the prevention of human pathologies? Biomed Pharmacother. 2002 Jun;56(4):200-7. DOI: 10.1016/s0753-3322(02)00178-6
  3. Hertog MGL, Kromhout D, Aravanis C, Blackburn H, Buzina R, Fidanza F. Flavonoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the seven countries study. Arch Intern Med. 1995;155(4):381-6. DOI: 10.1001/archinte.1995.00430040053006
  4. Chuang CC, McIntosh MK. Potential mechanisms by which polyphenol-rich grapes prevent obesity-mediated inflammation and metabolic diseases. Annual Review of Nutrition. 2011;31:155-76. Available from: https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-072610-145149
  5. Amiot MJ, Riva C, Vinet A. Effects of dietary polyphenols on metabolic syndrome features in humans: a systematic review. Obesity Reviews. 2016 April 15;17(7):573-86. Available from: https://doi.org/10.1111/obr.12409
  6. Grosso G, Stepaniak U, Micek A, Kozela M, Stefler D, Bobak M, et al. Dietary polyphenol intake and risk of type 2 diabetes in the Polish arm of the health, alcohol and psychosocial factors in Eastern Europe (HAPIEE) study. British Journal of Nutrition. 2017;118(1):60-8. DOI: 10.1017/S0007114517001805
  7. Del Bó C, Riso P, Campolo J, Møller P, Loft S, Klimis-Zacas D, et al. A single portion of blueberry (Vaccinium corymbosum L) improves protection against DNA damage but not vascular function in healthy male volunteers. Nutr Res. 2013 Mar;33(3):220-7. DOI: 10.1016/j. nutres.2012.12.009
  8. Bensalem J, Dudonné S, Gaudout D, Servant L, Calon F, Desjardins Y, et al. Polyphenol-rich extract from grape and blueberry attenuates cognitive decline and improves neuronal function in aged mice. Journal of Nutritional Science. 2018;7:E19. DOI: 10.1017/jns.2018.10
  9. Ma L, Sun Z, Zeng Y, Luo M, Yang J. Molecular mechanism and health role of functional ingredients in blueberry for chronic disease in human beings. Int J Mol Sci. 2018 Sep;16;19(9)pii:E2785. DOI:
  10. 3390/ijms19092785 10.Kandaswami C, Middleton E. Free Radical scavenging and antioxidant activity of plant flavonoids. In: Armstrong D, editor. Free Radicals in Diagnostic Medicine. Advances in Experimental Medicine and Biology. 1994;366;351-76. Available from: https://doi.org/10.1007/978-1- 4615-1833-4_25
  11. Yavorsʹka NY, Vorobetsʹ NM. Polifenolʹnyy kompleks vehetatyvnykh orhaniv lokhyny vysokorosloyi Vaccinium corymbosum L. V: Medychna ta klinichna khimiya (Dodatok). 2019;21.3(80):330-1. [in Ukrainian].
  12. Contreras RA, Köhler H, Pizarro M, Zúiga GE. In vitro cultivars of Vaccinium corymbosum L. (Ericaceae) are a source of antioxidant phenolics. Antioxidants. 2015;4(2):281-92. Available from: https://doi.org/10.3390/antiox4020281
  13. Wang L, Wu J, Wang HX, Li SS, Zheng XC, Du H, et al. Composition of phenolic ompounds and antioxidant activity in the leaves of blueberry cultivars. J Funct Foods. 2015;16:295-304.
  14. Zhu L, Liu X, Tan J, Wang B. Influence of harvest season on antioxidant activity and constituents of rabbiteye blueberry (Vaccinium ashei) leaves. J Agric Food Chem. 2013;61(47):11477-83. Available from: https://doi.org/10.1021/jf4035892
  15. Routray W, Orsat V. Variation of phenolic profile and antioxidant activity of North American highbush blueberry leaves with variation of time of harvest and cultivar. Ind Crop Prod. 2014;62:147-55. DOI: 10.1016/j.indcrop.2014.08.020
  16. Cezarotto VS, Giacomelli SR, Vendruscolo MH, Vestena AS, Cezarotto CS, Da Cruz, et al. Influence of harvest season and cultivar on the variation of phenolic compounds composition and antioxidant properties in Vaccinium ashei leaves. Molecules. 2017;22(10):1603. Available from: https://doi.org/10.3390/molecules22101603
  17. Deng Y, Yang G, Yue J, Qian B, Liu Z, Wang D, et al. Influences of ripening stages and extracting solvents on the polyphenolic compounds, antimicrobial and antioxidant activities of blueberry leaf extracts. Food Control. 2014;38:184-91. DOI: 10.1016/j.foodcont.2013.10.023
  18. Venskutonis PR, Barnackas S, Kazernavičiūtė R, Maždžierienė R, Pukalskas A, Šipailienė A, et al. Variations in antioxidant capacity and phenolics in leaf extracts isolated by different polarity solvents from seven blueberry (Vaccinium L.) genotypes at three phenological stages. Acta Physiol. Plant. 2016;38(2):1-13. DOI: 10.1007/s11738-015-2053-y
  19. Yavorska NY, Lobachevska OV, Khorkavtsіv YaD, Kyyak NYa. Microclonal propagation of the varieties of highbush blueberry Vaccinium corymbosum L. Biotechnologia Acta. 2016;9(5):30-7. Available from: https://doi.org/10.15407/biotech9.05.030
  20. Chew KK, Ng SY, Thoo YY, Khoo MZ, Wan Aida WM, Ho CW. Effect of ethanol concentration, extraction time and extraction temperature on the recovery of phenolic compounds and antioxidant capacity of Centella asiatica extracts. Int Food Res J. 2011;18(2):571-8.
  21. Ozsoy N, Can A, Yanardag R, Akev N. Antioxidant activity of Smilax excelsa L. leaf extracts. Food Chemistry. 2007;110(3):571-83. Available from: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.037
  22. Sharma A, Shahzad B, Rehman A, Bhardwaj R, Landi M, Zheng B. Response of phenylpropanoid pathway and the role of polyphenols in plants under abiotic stress. Molecules. 2019 June 26;24(13):2452. Available from: https://doi.org/10.3390/molecules24132452
  23. Páscoa RNMJ, Gomes MJ, Sousa C. Antioxidant activity of blueberry (Vaccinium spp.) cultivar leaves: differences across the vegetative stage and the application of near infrared spectroscopy. Molecules. 2019 Nov;24(21):3900. Published online 2019 Oct 29. DOI: 10.3390/ molecules24213900
  24. Samanta A, Das G, Dey S. Roles of flavonoids in plants. Int J Pharm Sci Tech. 2011 January-June;6(1):12-35.
  25. Sharma A, Shahzad B, Rehman A, Bhardwaj R, Landi M, Zheng B. Response of phenylpropanoid pathway and the role of polyphenols in plants under abiotic stress. Molecules. 2019;24(13):2452. Available from: https://doi.org/10.3390/molecules24132452
  26. Cory H, Passarelli S, Szeto J, Tamez M, Mattei J. The role of polyphenols in human health and food systems: a mini-review. Front Nutr. 2018 Sept 21;5:87. Available from: https://doi.org/10.3389/fnut.2018.0008.7
  27. Vitale M, Masulli M, Rivellese AA, Bonora E, Cappellini F, Nicolucci A. Dietary intake and major food sources of polyphenols in people with type 2 diabetes: The TOSCA.IT Study. Eur J Nutr. 2018 Mar;57:679-88. Available from: https://doi.org/10.1007/s00394-016-1355-1
  28. Reinisalo M, Kårlund A, Koskela A, Kaarniranta K, Karjalainen RO. Polyphenol stilbenes: molecular mechanisms of defence against oxidative stress and aging-related diseases. Oxidative medicine and cellular longevity. 2015;2015. Available from: https://doi. org/10.1155/2015/340520

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 3 (157), 2020 рік , 70-75 сторінки, код УДК 634.737:581.44: 547.56:581. 543

DOI: