Рубцов Р. В.

ВПЛИВ ПРОФЕСІЙНОЇ ПАТОЛОГІЇ НА ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ТА КЛІНІКО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАТУС У ПРАЦІВНИКІВ ГІРНИЧОРУДНОЇ ТА МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ, ХВОРИХ НА ПНЕВМОКОНІОЗ У ПОЄДНАННІ З ХРОНІЧНИМ ОБСТРУКТИВНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ЛЕГЕНЬ


Про автора:

Рубцов Р. В.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

У статті викладено результати вивчення особливості змін показників якості життя та клінікофункціонального статусу у працівників гірничорудної та металургійної промисловості, хворих на пневмоконіоз у поєднанні з ХОЗЛ у якості критерію визначення вираженості професійної патології легень та оцінки у подальшому заходів, спрямованих на її лікування та профілактику. Встановлено, що у працівників гірничорудної та металургійної промисловості, хворих на пневмоконіоз у поєднанні з ХОЗЛ, показники якості життя при їх порівнянні з аналогічними у хворих на інші професійні захворювання легень були достовірно меншими за всіма шкалами. Перш за все, за шкалами «Симптоми», «Вплив» та «Сума». Дещо менш значущою була різниця за шкалою «Активність». Проведення проби з дозованим фізичним навантаженням 6МWD дозволило встановити, що у хворих на пневмоконіоз у поєднанні з ХОЗЛ дистанція ходи була найменшою, особливо у порівнянні з хворими на ХОЗЛ професійної етіології. Слід зазначити, що вираженість задишки за шкалою Борга після проби з 6МWD більш суттєво зменшилась у хворих на ХОЗЛ професійної етіології та пневмоконіоз у поєднанні з ХОЗЛ, що є свідченням більш виражених порушень клініко-функціонального статусу у цих категорій хворих працівників. Отримані дані слід розглядати як одні з найбільш інформативних маркерів у системі заходів з діагностики захворювання та використовувати їх у якості комплексної оцінки загального стану хворих працівників, а також додаткових критеріїв оцінки ефективності заходів з лікування та профілактики цього професійного захворювання легень.

Ключові слова:

пневмоконіоз, хронічне обструктивне захворювання легень, працівники, якість життя, клініко-функціональний статус.

Список цитованої літератури:

  1. Makarov IA, Potapova IA, Mokeyeva NV. Osobennosti dinamiki professional’noy khronicheskoy obstruktivnoy bolezni legkikh u rabochikh pylevykh professiy. Pulʹmonolohyya. 2017;27(1):37-40. [in Russian].
  2. Shpagina LA, Poteryayeva YeL, Kotova OS, Shpagín ÍS, Smirnova ÍL. Aktual’nyye problemy pul’monologii v sovremennoy profpatologicheskoy praktike. Meditsina truda i promyshlennaya ekologiya. 2015;9:11-4. [in Russian].
  3. Jones PW, Bosh TK. Quality of life changes in COPD patients treatments with salmeterol. Am. J. Respir. Crit. Car. Mtd. 1997;155:1283-9.
  4. Van Namen YG, Bindels PJ, Dekker FW The influence of the COPD on health-related quality of life independent of the influence of co morbidity. J. Clin. Epidem. 2003;56:1117-84.
  5. Babakov SA, Averina OM. Diagnostika, lecheniye i profilaktika professional’nykh zabolevaniy legkikh. Rossiyskiy meditsinskiy zhurnal. 2012;6:306-12. [in Russian].
  6. Razumov VV. K probleme traktovki sushchnosti pnevmokonioza i vozmozhnykh putyakh yeye resheniya. Meditsina truda i promyshlennaya ekologiya. 2014;10:43-8. [in Russian].
  7. Roslaya NA, Khasanova GN. Vliyaniye professional’nykh zabolevaniy organov dykhaniya na pokazateli kachestva zhizni patsiyentov. Meditsina truda i promyshlennaya ekologiya. 2010;2:44-7. [in Russian].
  8. Rubtsov RV. Dinamika pokazateley kachestva zhizni u rabochikh gornorudnoy promyshlennosti pri khronicheskom obstruktivnom zabolevanii legkikh professional’noy etiologii v postkontaktnyy period. Ukraí̈ns’kiy medichníy al’manakh. 2007;4(10):149-51. [in Ukrainian].
  9. Krasnyuk OP, Tkach SI, Prylypsʹka NI, Shkondin AM, Kovalʹchuk TA, Valutsyna NI. Zastosuvannya klasyfikatsiyi pnevmokonioziv v Ukrayini: metodychni rekomendatsiyi. Kyyiv: 2002. 15 s. [in Ukrainian].
  10. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD). Poket guide to COPD diagnosis, management and prevention 2019. Available from: https://goldcopd.org. (Last accessed 02.03. 2019)
  11. Nakaz MOZ Ukrayiny vid 27 chervnya 2013 № 555. Pro zatverdzhennya ta vprovadzhennya medyko-tekhnolohichnykh dokumentiv zi standartyzatsiyi medychnoyi dopomohy pry khronichnomu obstruktyvnomu zakhvoryuvanni lehenʹ: Dostupno: http://document.ua/prozatverdzhennja-ta-vprovadzhennja-mediko-tehnologichnih-d-doc166218.html [in Ukrainian].
  12. Borg GA. Psychophysical basses of perceived exertion. Med. Sci. Sports. Exerc. 1982;14:377-81.

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 3 (157), 2020 рік , 137-141 сторінки, код УДК 616.24-057+613.6.008 (622+669)

DOI: