Присталов А. І., Кулєшова Л. Г., Боброва О. М., Зеленянська Н. М.

ЕФЕКТИВНІСТЬ МЕТОДА ВАКУУМ-ІНФІЛЬТРАЦІЇ ДЛЯ НАСИЧЕННЯ РІЗНИМИ РОЗЧИНАМИ РОСЛИННИХ ОБ’ЄКТІВ ТРУБЧАСТО-КАПІЛЯРНОЇ СТРУКТУРИ


Про автора:

Присталов А. І., Кулєшова Л. Г., Боброва О. М., Зеленянська Н. М.

Рубрика:

БІОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

В рослинництві заготівля і використання живців різних плодових культур передбачає їх насичення різними середовищами щоб простимулювати живці перед пророщуванням або підвищити вологість до потрібного рівня. В роботі для активного насичення рослинних об’єктів трубчасто-капілярної структури різними розчинами запропоновано використання методу вакуум-інфільтрації та обґрунтовані його переваги перед традиційним методом пасивного вимочування. В якості об’єктів дослідження використані одно-, дво- і тривузлові живці з відкритими зрізами яблуні сорту Білий налив, абрикоса сорту Мелітопольський і винограду сорту Шевченко. Встановлено, що вакуум-інфільтрація при рівні вакууму 550 мм. рт. ст, не чинить шкідливої дії на живці, про що свідчить життєздатність і час розвитку бруньок на живцях при їх культивуванні в умовах фітотрона. Ефективність методу активного насичення показана при порівняльній візуальній оцінці інтенсивності фарбування зрізів живців після вакуум-інфільтрації і методу вимочування. Встановлено, що час насичення одновузлових живців винограду водним розчином еозину методом вакуум-інфільтрації становить до 12 с., в той час як методом вимочування – до 6 годин. Проілюстрована можливість ефективного насичення живців винограду розчинами сахарози і гліцерину з концентрацією до 50%. Показано, що час активного насичення живців різними розчинами залежить від їх видової структури і кількості бруньок. Запропонований метод вакуум-інфільтрації скорочує більш ніж в 10 разів час насичення прищепних частин рослин стимулюючими середовищами, що дає можливість відновлювати початкову вологість живців після зберігання без стадії вимочування. Ефективне насичення одно-, дво- і тривузлових живців винограду середовищами різної в’язкості методом вакуум-інфільтрації не перевищує 6 хвилин, що дозволяє використовувати даний спосіб в кріобіології

Ключові слова:

метод вакуум-інфільтрації, трубчасто-капілярні структури, живці плодово-ягідних культур, кріопротектори.

Список цитованої літератури:

  1. Mc Carthy R, Löf M, Gardiner ES. Early root development of poplars (Populus spp.) in relation to moist and saturated soil conditions. Scandinavian Journal of Forest Research. 2018;33(20):125-32.
  2. Mishurenko AG, Krasyuk MM. Vinogradnyiy pitomnik. M.: Agropromizdat; 1987. 378 s. [in Russian].
  3. Hilgert MA, de Sá LC, Lazarotto M, de Souza PVD, Martins CR. Collection period and indolebutyric acid on the rooting of adult pecan plant cuttings. Pesq. agropec. bras. 2020;55:e01656.
  4. Borisenko MN, Paleha AG, Volnov YuV. Vliyanie prodolzhitelnosti vyimochki podvoynyih cherenkov na vyihod privityih vinogradnyih sazhentsev. Magarach. Vinogradarstvo i vinodelie. 2006;3:12-4. [in Russian].
  5. Maltabar LM, Bukatar PI, Tihvinskiy IN. Znachenie vlazhnosti cherenkov pri vyiraschivanii vinogradnyih sazhentsev. Sadovodstvo, vinogradarstvo i vinodelie Moldavii. 1966;2:38-41. [in Russian].
  6. Bonnart R, Waddell J, Haiby K, Widrlechner MP, Volk GM. Cryopreservation of populus trichocarpa and salix dormant buds with recovery by grafting or direct rooting. CryoLetters. 2014;35(6):507-15.
  7. Wang M-R, Chen L, da Silva JAT, Volk GM,·Wang Q-C. Cryobiotechnology of apple (Malus spp.): development, progress and future prospects. Plant Cell Reports. 2018;37(5):689-709.
  8. Nenko NI. O formirovanii adaptatsionnoy ustoychivosti u rasteniy vinograda v osennee-zimniy period. Selskohozyaystvennaya biologiya. 2014;3:92-9. [in Russian].
  9. Savin PP. Sposob nasyischeniya cherenkov plodovo-yagodnyih kultur mineralnyimi solyami. Patent SSSR 61056, MPK А01С 1/00. 01.01.1942;31. [in Russian].
  10. Bradu NV. Ustanovka dlya vakuum-infiltratsii vinogradnyih cherenkov zhidkostyu. Patent SSSR 573141, MPK А01G 17/02. 25.09.1977;45. [in Russian].
  11. Kulus D. Managing plant genetic resources using low and ultra-low temperature storage: a case study of tomato. Biodivers Conserv. 2019;28:1003-27.
  12. Coelho N, Gonçalves S, Romano A. Endemic Plant Species Conservation: Biotechnological Approaches. Plants. 2020;9:345.
  13. Maltabar LM, Unguryanu SI. K voprosu nasyischeniya cherenkov vodoy sposobom vakuum-infiltratsii. Sadovodstvo, vinogradarstvo i vinodelie Moldavii. 1969;12:33-5. [in Russian].
  14. Shevchenko NA. Laboratorniy pristriy dlya vakuum-infiltratsiyi plodovo-yagidnih kultur. Patent Ukraina 85644, MPK А01С 17/00. 25.11.2013;22. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 (158), 2020 рік , 65-69 сторінки, код УДК 631.52:631.532:581.134:547.42

DOI: