Веклич К. А., Попов М. М., Лядова Т. І., Сорокіна О. Г.

ХАРАКТЕР СПЕЦИФІЧНОЇ ІМУННОЇ РЕАКЦІЇ НА КОРОВУ ІНФЕКЦІЮ РІЗНОГО СТУПІНЯ ТЯЖКОСТІ


Про автора:

Веклич К. А., Попов М. М., Лядова Т. І., Сорокіна О. Г.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

З початку спалаху кору на території України в Харкові та Харківській області було виявлено 4521 осіб, хворих на кір. Беручи до уваги клінічні особливості перебігу захворювання та анамнестичні дані, уявлялося цікавим визначення показників імунної відповіді, на фоні яких розвивалося захворювання. Мета дослідження: визначення характеру імунологічних реакцій при коровій інфекції різного ступіня тяжкості. Об’єкт і методи. У дослідження включено 65 осіб з діагнозом «кір», які перебували на лікуванні у КЗОЗ КНП ХОР ОКІЛ у період з 2017 по 2019 роки. Пацієнти були розділені на 4 групи в залежності від ступіня тяжкості захворювання та наявності ускладнень. Контрольну групу складали 20 здорових добровільних донорів. Всім пацієнтам, включеним у дослідження, проводилося визначення рівнів вірус-специфічних Ig M, G та А, авідності IgG, рівнів ІНФα та γ. Визначення зазначених показників проводилося методом тІФА з використанням тест-систем фірм «ХЕМА» (Україна), «The Native Antigen Company» (США) і «Вектор-Бест» (Російська Федерація) згідно з інструкцією виробника. Статистичний аналіз отриманих даних проводився за допомогою програми Statistica 6.0. Результати та обговорення. У всіх пацієнтів в день госпіталізації реєструвались низькі рівні специфічних АТ та підвищення рівнів специфічних IgМ, а також підвищення рівнів ІНФα та γ у пацієнтів 1-3 груп, але не у пацієнтів 4 групи. Визначення показників в динаміці показало зниження рівня IgМ, підвищення рівнів Ig А та G та їх авідності, а також рівнів ІНФα та γ у всіх групах. Висновки. Розвитку кору у дорослого населення сприяють низькі рівні титрів специфічних АТ, низька їх авідність, а також зниження загальної імунологічної реактивності організму. Низька динаміка наростання рівнів ІНФ та вірус-специфічних Ig обумовлює розвиток ускладнень і впливає на тяжкість перебігу як захворювання, так і його ускладнень. Передумовою легкого перебігу захворювання є значне і раннє підвищення рівнів ІНФ і вірус-специфічних Ig.

Ключові слова:

кір, імунологічна реактивність, імуноглобуліни, авідність, інтерферон.

Список цитованої літератури:

  1. Dani VOZ. Dostupno: https://www.who.int/csr/don/26-november-2019-measles-global_situation/ru/ [in Russian].
  2. Tcentr gromadskogo zdorovia MOZ Ukrainu. Dostupno: https://phc.org.ua/search/content?keys=%D0%BA%D1%96%D1%80 [in Ukrainian].
  3. Ershov FI, Romantsov MG, redaktory. Imunnuy otvet pri virusnukh infektsiiakh: rkovodstvo dlia vrachey. 1998. s. 19-23. [in Russian].
  4. Griffin Diane E. The Immune Response in Measles: Virus Control, Clearance and Protective Immunity. Viruses. 2016;8(10):282-9.
  5. Vozianova GI. Infektsionnue i parazitarnue bolezni v triokh tomakh. 2002;3:791-819. [in Russian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 (158), 2020 рік , 100-104 сторінки, код УДК 616.915-097-092.19

DOI: