Гальченко А. В.

ПСИХОСОЦІАЛЬНА ДЕЗАДАПТАЦІЯ У ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ІЗ ДЕПРЕСИВНИМИ РОЗЛАДАМИ


Про автора:

Гальченко А. В.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Тривога та депресія, згідно сучасних досліджень, є коморбідними патологіями клінічних картин психічних, неврологічних та психосоматичних розладів, які негативно впливають на фізичну, психічну та соціальну адаптацію. Для нас склало цікавість дослідження тривожно-депресивних станів у внутрішньо переміщених осіб, адже вимушене переселення призводить до відчуття втрати безпеки, стресу та підвищення рівня тривоги, що є провокуючим фактором для виникнення психосоціальної дезадаптації, межових невротичних розладів, формування психосоматичної патології. Метою дослідження стало вивчення психосоціальної дезадаптації у внутрішньо переміщених осіб за наявності тривожно-депресивного розладу та пролонгованої депресивної реакції. Обстежено 96 внутрішньо переміщених осіб з Донецької, Луганської областей та Криму з діагностованими тривожно-депресивним розладом (F 41.2) або пролонгованою депресивною реакцією (F 43.21). У ході дослідження сформовано дві групи з внутрішньо переміщених осіб з психосоціальною дезадаптацією та осіб з тими ж психоневротичними розладами, але без ознак психосоціальної дезадаптації. За результатами проведеного дослідження встановлено, що у внутрішньо переміщених осіб з тривожно-депресивним розладом, пролонгованою депресивною реакцією та діагностованою психосоціальною дезадаптацією достовірно вищий рівень вираженості тривоги та депресії у порівнянні з внутрішньо переміщеними особами без ознак дезадаптації. У дезадаптованих осіб на перший план клінічної характеристики виступали прояви тривоги як у психічній сфері, так і в соматичній. Прояви тривоги в осіб без ознак дезадаптації не досягали таких високих балів і, переважно, відносилися до психічної сфери і, в меншій мірі, до соматичної. Дане може бути використаним як мішень для психотерапевтичного впливу та психосоціального супроводу пацієнтів, направлених на підтримку їх адаптаційного ресурсу та покращення якості життя.

Ключові слова:

психосоціальна дезадаптація, тривожно-депресивні розлади, пролонгована депресивна реакція, внутрішньо переміщені особи.

Список цитованої літератури:

  1. Markova MV. Depressivnyye rasstroystva v seti pervichnoy meditsinskoy pomoshchi: iz «diagnosticheskikh nevidimok» – na arenu obshchemeditsinskoy praktiki. Medix. AntiAging. 2009;5(11):18-25. [in Russiаn].
  2. Grin’ KV. Terapiya rekurrentnykh depressivnykh rasstroystv s uchetom tsirkadiannosti. Aktualʹni problemy suchasnoyi medytsyny. 2013;13.2(42):156-62. [in Russiаn].
  3. Lavrenko AV, Kaydashev IP. Metabolichnyy syndrom: aktualʹnistʹ sʹohodni. Aktualʹni problemy suchasnoyi medytsyny: Visn. Ukr. med. stomat. akad. 2009;9(4.2):244. [in Ukrainian].
  4. Skrypnikov AM, Herasymenko LA, Isakov RI. Diahnostychnyy protses u psykhiatriyi. Poltava: ASMI; 2012. 128 s. [in Ukrainian].
  5. Herasymenko LA. Nova metodyka diahnostyky psykhosotsialʹnoyi dezadaptatsiyi. Likarsʹka sprava. 2018;1(2):82-8. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 (158), 2020 рік , 104-108 сторінки, код УДК 616.89-008.48./454-054.5./73

DOI: