Бєліков О. Б., Струк В. І., Ватаманюк Н. В.

ЯКІСНА МЕДИЧНА ОСВІТА В УКРАЇНІ ТА НАПРЯМКИ ЇЇ ПОДАЛЬШОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ


Про автора:

Бєліков О. Б., Струк В. І., Ватаманюк Н. В.

Рубрика:

МЕДИЧНА ОСВІТА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Питання якості освіти було і залишається актуальним. Однак особливої актуальності він набув у зв’язку з модернізацією та вдосконаленням вищої професійної освіти, особливо в частині оптимізації підготовки лікарів. Це пов’язано з тим, що медична служба є однією з найважливіших ланок, що забезпечують своєчасне виявлення захворювань, профілактику та лікування громадян нашої країни. Надзвичайно важливим аспектом навчання є кінцевий результат набуття кожним студентом знань, умінь та навичок, які дозволять йому після закінчення навчання працювати в закладах первинної медичної допомоги. Медична освіта не може бути неякісною, оскільки вона прямо пропорційна цінності людського життя. Але з часом проблема професіоналізму в сучасній медицині ще не вичерпана, оскільки підготовка майбутнього спеціаліста повинна базуватися насамперед на отриманні теоретичних знань та оволодінні навичками ще до випускного етапу навчання. Метою роботи було проаналізувати сукупні компоненти якісної медичної освіти та обрати напрямки подальшої оптимізації навчального процесу на переддипломному етапі в Україні. У сучасній медичній освіті в Україні чітко визначено спрямованість та спрямованість освітньої діяльності на вихід у європейський освітній простір. Одним із важливих критеріїв сучасної медичної освіти є постійна підготовка фахівців протягом усього життя та мотивоване залучення до самоосвіти. Професійна підготовка майбутнього лікаря базується на глибоких теоретичних знаннях, досконалих мануальних навичках, формуванні клінічного мислення. Крім того, майбутній лікар повинен бути готовим систематично обробляти значний потік інформації, інтегрувати знання з нових дисциплін. Через різний рівень мотивації та теоретичних знань студентів існує потреба у диференційованому підході до вибору методів навчання в університеті. Зміна та модернізація системи вищої освіти вимагає впровадження сучасного викладання предметів, а також залучення новітніх інтерактивних методів викладання матеріалу, розповсюдження форм та методів навчального процесу, що, безумовно, повинно призвести до якісної зміни педагогічного процесу. На наш погляд, залучення викладачами до педагогічного арсеналу ефективних методів навчання, має забезпечити якісну підготовку майбутніх лікарів. Не викликає сумнівів необхідність використання сучасних освітніх методик, з використанням комп’ютерних технологій.

Ключові слова:

медична освіта, ефективність навчання, інтеграція, мануальні навички.

Список цитованої літератури:

  1. Ostapchuk D, Myronchuk NM. Interaktyvni metody navchannya u vyshchykh navchalʹnykh zakladakh. Modernizatsiya vyshchoyi osvity v Ukrayini ta za kordonom. 2014. s. 140-3. [in Ukrainian].
  2. Zahrychuk HYa, Martsenyuk VP. Kontseptualʹni pidkhody shchodo pokrashchennya yakosti pidhotovky fakhivtsiv. Medychna osvita. 2012;4:72-9. [in Ukrainian].
  3. Hordiychuk SV. Yakistʹ yak priorytetnyy napryam osvitnʹoyi diyalʹnosti medychnoho navchalʹnoho zakladu. Visnyk Luhansʹkoho natsionalʹnoho universytetu imeni Tarasa Shevchenka Pedahohichni nauky. 2016;6(303):100-7. [in Ukrainian].
  4. Bystrova YuV. Innovatsiyni metody navchannya u vyshchiy shkoli Ukrayiny. Pravo ta innovatsiyne suspilʹstvo. 2015;1:27-33. [in Ukrainian].
  5. Shkilʹnyak LI. Dyskusiya yak metod interaktyvnoho navchannya u vyshchiy medychniy shkoli. Visnyk Vinnytsʹkoho natsionalʹnoho medychnoho universytetu. 2015;19(1):189-92. [in Ukrainian].
  6. Torubara OM. Zastosuvannya novitnikh informatsiynykh tekhnolohiy v navchalʹnomu protsesi vyshchykh navchalʹnykh zakladiv. Visnyk Chernihivsʹkoho natsionalʹnoho pedahohichnoho universytetu. Pedahohichni nauky. 2013;108.2. Dostupno: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VchdpuP_2013_2_108_20 [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 (158), 2020 рік , 219-221 сторінки, код УДК 378.147.34

DOI: