Талаш Р. В.

ВІЗУАЛЬНИЙ ТА МОРФОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ТРЕТІХ МОЛЯРІВ ЧОЛОВІКІВ І ЖІНОК У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ


Про автора:

Талаш Р. В.

Рубрика:

МОРФОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

У статті представлені дані літератури, результати візуального та метричного системного аналізу форм і розмірних показників препаратів третіх молярів, які були видалені за різними клінічними показаннями, у чоловіків і жінок першого періоду віку. Показано, що проведений візуальний та морфометричний аналіз третіх молярів свідчить про індивідуальну та статеву варіативність форм і розмірів третіх молярів осіб чоловічої і жіночої статі, у віці від 22 до 35 років. Встановлено, що весь діапазон цієї варіативності є зовнішнім проявом тільки індивідуальних і статевих особливостей розвитку та не пов’язане з віком. Показано, що найбільші зуби з довгим розділеним корінням зустрічалися переважно у чоловіків, середньокореневі – у жінок, а найменші їхні аналоги, з одним коротким зрощеним кореневим відділом, були притаманні особам обох статей. Примітно, що надзвичайно великою різноманітністю відрізнялись треті моляри чоловіків і жінок, і за одонтогліфічним малюнком оклюзійної поверхні коронок, який залежав як від форми самої коронки, так і, від конфігурації міжгорбкових фісур. Так, у переважній кількості квадрітуберкулярна коронка зустрічалась серед чоловічих зубів, політуберкулярна – серед жіночих, а дво- або тригорбкова коронка та розлого-ламана конфігурація коронки була притаманна третім молярам обох статей. У більшості випадків, міжгорбкові фісури нижніх третіх молярів мали, типові для молярів хрестоподібні форми, а верхні – Н-подібні форми. Виявлено, що різні комбінації конфігуративних відносин між коронковою і кореневою частинами третіх молярів також залежать від статевої приналежності і місця розташування у зубному прикусі, проте не корелюють з віком. Встановлено, що чоловічі треті моляри дещо переважали за розміром жіночі їх аналоги. Проте, індивідуальна розмірна варіативність жіночих третіх молярів була виражена у меншій мірі, ніж у чоловіків. При цьому, метричні параметри висоти і ширини їх коронкового відділу виявились величиною постійною, тоді як довжина кореневого відділу була величиною змінною і обумовлювала індивідуальну варіативність поздовжніх розмірів третіх молярів, як у чоловіків, так і у жінок. Для визначення метричних параметрів третіх молярів найбільш інформативним є визначення висотноширотного індексу коронки та коронково-кореневого індексу.

Ключові слова:

треті моляри, «зуби мудрості», індивідуальна і статева варіативність, міжгорбкові фісури, коронки, коріння, висотно-широтний індекс коронки, коронково-кореневий індекс.

Список цитованої літератури:

  1. Gayvoronskiy IV, Petrova TB. Anatomiya zubov cheloveka. S-Pb.: ELBI-SPb; 2005. 56 s. [in Russian].
  2. Gorbunova IL. Klinicheskaya anatomiya zubov. M.: Medkniga; 2006. 175 s. [in Russian].
  3. Kozlov VI, Tsekhmistrenko TA. Anatomiya rotovoy polosti i zubov. M.: RUDN; 2009. 156 s. [in Russian].
  4. Nikolishyn AK, Zhdan VM, Borysenko AV, Petrushanko TO, Ilenko NM, Litovchenko IU, et al. Terapevtychna stomatolohiya: pidruchnyk dlya stomat. fakulʹt. vyshch. med. navch. zakladiv IV rivnya akredytatsiyi. T.I. Vinnica: Nova kniga; 2012. 680 s. [in Ukrainian].
  5. Avtandilov GG, Sukhanov SG. Metodika rascheta slozhnosti morfometricheskikh sistem pri morfometricheskikh issledovaniyakh. M.: Meditsina; 1982. 80 s. [in Russian].
  6. Gasyuk PA, Kovtun NYa, Vorobetsʹ AB. Morfometrychni pokaznyky koronky malykh kutnikh zubiv verkhnʹoyi ta nyzhnʹoyi shchelep lyudyny v normi. Molodyy vchenyy. 2014;2:154-6. [in Ukrainian].
  7. Sarkysyan EH, Kostylenko YuP. Morfometrycheskyy analyz nyzhnykh bolʹshykh korennykh zubov cheloveka. Eksperymentalʹna i klinichna medytsyna. 2014;2(63):87-90. [in Russian].
  8. Vorobetsʹ AB, Hasyuk PA, Rosolovsʹka SO, Kostyrenko OP. Henderni vidminnosti odontometrychnykh pokaznykiv koronok velykykh kutnikh zubiv lyudyny. Svit medytsyny ta biolohiyi. 2016;4(58):16-9. [in Ukrainian].
  9. Gasyuk PA, Vorobets AB. Osobennosti odontoglificheskogo risunka zhevatel’noy poverkhnosti bol’shikh korennykh zubov. Materialy XVIII mezhdunarodnoy mediko-biologicheskoy konferentsii molodykh issledovateley «Fundamental’naya nauka i klinicheskaya meditsina – chelovek i yego zdorov’ye». Sankt-Peterburg; 2015. s. 133-4. [in Russian].
  10. Gasyuk AP, Skrypnikov PM. Atlas odontohlifiky lyudyny. Poltava; 2001. 87 s. [in Ukrainian].
  11. Gasyuk PA, Vorobetsʹ AB, Rosolovsʹka SO, Radchuk VB. Osoblyvosti odontometrychnykh pokaznykiv molyariv v zalezhnosti vid stati. Materialy naukovo-praktychnoyi konferentsiyi «Innovatsiyni tekhnolohiyi v stomatolohiyi». Ternopilʹ; 2016. s. 49. [in Ukrainian].
  12. Lapach SN, Chubenko AV, Babich PN. Statisticheskiye metody v mediko-biologicheskikh issledovaniyakh s ispol’zovaniyem Exsel. K.: MORION; 2001. 408 s. [in Russian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 (158), 2020 рік , 285-291 сторінки, код УДК 616.314.5 – 053 - 055

DOI: