Мовчан О. В.

ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА СИЛИ ЖУВАЛЬНОГО ТИСКУ ПОВНИМИ ЗНІМНИМИ ПЛАСТИНКОВИМИ ПРО-ТЕЗАМИ У ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЗАСТОСУВАННЯ АДГЕЗИВНОГО МАТЕРІАЛУ


Про автора:

Мовчан О. В.

Рубрика:

СТОМАТОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

В ортопедичній стоматології для функціональної оцінки зубощелепної системи застосовується термін «жувальний тиск», що означає силу, що виникає у разі скорочення жувальних м’язів для відкушування та розжовування їжі і діє на різні ділянки зубної дуги. Для порівняння оцінки сили жувального тиску пацієнтів з використанням адгезивних матеріалів для підвищення якості фіксації знімних зубних протезів та жувальної ефективності, а також скорочення періоду адаптації клінічної експлуатації протезів були використанні стабілізуючі матеріали «Стомафікс 1» (адгезивний матеріал на основі діметіл-карбдецілоксіметілу – АМДК) та «Корега» (адгезивний матеріал на основі карбокси-пептидази – АМКП). Вимірювання показників сили жувального тиску здійснювалось за допомогою комп’ютерної нейрофізіологічної діагностичної системи «М-ТЕСТ». Під впливом ортопедичного лікування пацієнтів із різними варіантами та типами беззубих щелеп спостерігається перерозподіл жувального тиску, його виразність залежить від типів беззубих щелеп і класів слизових оболонок протезних лож. А саме приріст жувального тиску у передніх ділянках протезних лож коли-вався та його абсолютні значення були найбільшими у пацієнтів з беззубими верхніми щелепами. Ефективність ортопедичного лікування пацієнтів повними знімними протезами з різними типами та варіантами беззубих щелеп характеризувалась, також, зростанням жувального тиску у лівих бокових ділянках. Для покращення фіксації та стабілізації знімних протезів доцільно рекомендувати використання адгезивних (стабілізуючих) матеріалів, що зменшують больові відчуття у термін адаптації, скорочують період адаптації, а також показані у випадках стоншення слизової оболонки, атрофії, вузьких та тонких альвеолярних відростків, після опера-тивних втручань у межах зубного ряду, рекомендовані пацієнтам, які вперше звернулися до ортопедичного відділення.

Ключові слова:

жувальний тиск, адгезивний матеріал, повні знімні пластинкові протези, фіксація, стабілізація, беззубі щелепи

Список цитованої літератури:

  1. Rozhko MM, Nespriadko VP. Ortopedychna stomatolohiia. Kyiv: Kniga plyus; 2003. 584 s. [in Ukrainian].
  2. Vasylieva-Lynetskaia LIa, Rokhanskyi AO, Halatsan OV, Cherepashchuk HA, Stepanov AM, Shabaldas DA. Avtomatyzovana systema doslidzhen elektromiohrafichni syhnaliv liudyny. Vidkryti informatsiini ta kompiuterni informatsiini tekhnolohii. Kharkiv. 1998;(2):215-20. [in Ukrainian].
  3. Chornyi LIa, Krychka NV, Yanishen IV. Pokrashchennia fiksatsii protezu pry povnii vidsutnosti zubiv na verkhnii shchelepi. Visnyk stomatolohii. 1997;(3):441-2. [in Ukrainian].
  4. Labunets VA, Dyeva TV, redaktory. Klynycheskye sochetanyia siemnikh zubnikh protezov. Akt. probl. ortoped. stomatol. ta ortodontii: mater. Vseukr. nauk. prakt. konf.; 2000 trav. 11-18 (2); Poltava. s. 15-27. [in Russiаn]. 
  5. Lebedenko YIu, Kalyvradzhyian ES, Ybrahymova TY. Rukovodstvo po ortopedycheskoi stomatolohyy. Protezyrovanye pry polnoi potere zubov. Moskva: OOO «Medicinskoe informacionnoe agentstvo»; 2005. 397 s. [in Russiаn].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 Том 2 (147), 2018 рік , 336-340 сторінки, код УДК 616.314-007.21-085.461-085.454.1-003.96

DOI: