Шевела Т. Л., Походенько-Чудакова І. О., Кабак С. Л.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-МОРФОЛОГІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ПІДХОДУ ДО ЛІКУВАННЯ ПЕРИІМПЛАНТИТУ


Про автора:

Шевела Т. Л., Походенько-Чудакова І. О., Кабак С. Л.

Рубрика:

МОРФОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Стадії загоєння кісткової рани після установки дентальних імплантатів проходять всі етапи репаративної регенерації кісткової тканини: запалення, проліферації і загоєння можуть поєднуватися один з одним, але в кожен період одна з них домінує, що відбивається на мінеральній щільності кістки і морфологічній структурі (Саранча Е.Б., Горчаков В.Н., Олесова В.Н.). Автори на підставі даних морфологічного дослідження в умовах експерименту поставили за мету обгрунтувати диференційований підхід до лікування запальних ускладнень в кістковій тканині щелеп після операції дентальної імплантації. Результати дослідження показали, що у тварин серії 1 з розвитком мукозиту і проведенням місцевого протизапального лікування в області м’яких тканин, що оточують імплантат, через 30 діб імплантати були стійкі і явища мукозиту були відсутні. У тварин серії 2 з наявністю патологічної кишені в області імплантату, але збереженні стабільності імплантату і проведенням місцевого протизапального лікування в поєднанні з хірургічним лікуванням, що включає кюретаж грануляційної тканини і заповнення дефекту кістки в області імплантату остеотропним матеріалом на 30 добу спостережень 3 імплантата були дезінтегровані (25%), що підтверджується даними морфологічного дослідження. У серії 3, при розвитку важкого ступеня периімплантиту, також з проведенням місцевого протизапального лікування і кюретажу в області рухливості імплантату (100%).

Ключові слова:

периімплантит, експеримент, лікування

Список цитованої літератури:

  1. Birang R, Shahabooei M, Mashhadiabbas F, Atabaki M, Nargesh N, Kavosh K, et аl. Effect of enamel matrix derivative on bone formation around intraosseous titanium implant: an experimental study in canine model. Dent. Res. J. 2012;9(6):790-6.
  2. Paraskevich BL. Biologiya kosti. Sovremennaya stomatologiya. 1999;2:3-9. [in Belarusian].
  3. Nikol’skij VYu. Morfologicheskij analiz reparativnogo osteogeneza pri neposredstvennoj dental’noj implantacii v ehksperimente na krolikah. Stomatologiya. 2005 May 84;3:8-12. [in Russiаn].
  4. Denisov SD, Morozkina TS. Trebovaniya k nauchnomu ehksperimentu s ispol’zovaniem zhivotnyh. Zdravoohranenie. 2001 Apr;4:40-2. [in Belarusian].
  5. Renvert S, Dzhovan’oli ZhL. Periimplantit. M.: Izd-vo «Azbuka»; 2014. 255 s. [in Russiаn].
  6. Shevela TL, Pohoden’ko-Chudakova IO. Rannyaya diagnostika periimplantita Stomatolog. 2018;1(28):54-7. [in Belarusian].
  7. Burrows RS, Clin M. Risk factors in implant treatment planning. European Journal for Dental Implantologists. 2013;9(1):74-9.
  8. Klishov AA. Gistogenez i regeneraciya tkanej. L.: Medicina; 1984. 232 s. [in Russiаn]. 

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 3 (145), 2018 рік , 336-339 сторінки, код УДК 616.31- 089.843-08-0.92.4

DOI: