Павленко С. А., Павленкова О. В., Сидорова А. І., Ляшенко Л. І.

РОЛЬ ВИКЛАДАЧА (НПП) В ФОРМУВАННІ SOFT SKILLS ЗДОБУВАЧА ВИЩОЇ ОСВІТИ


Про автора:

Павленко С. А., Павленкова О. В., Сидорова А. І., Ляшенко Л. І.

Рубрика:

МЕДИЧНА ОСВІТА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Медична наука, як і медична освіта – найскладніші з наук сьогодення і, щоб досягти їх вершин і оволодіти ними, здобувачу вищої освіти необхідні не аби які старанність, бажання та мотивація, а також усвідомлення того, що кожен відповідальний за себе і лише від нього залежить реалізація мети стати лікарем. Сучасна медична освіта має бути не лише доступною, але й безперервною, якісною, різносторонньою та базуватися на сучасних технологіях, акцентуючись на активності, самостійності здобувачів вищої освіти, їх здібності адаптуватися до постійних змін та потреб соціуму. Студентоцентрований підхід (student-centeredapproach) розглядає здобувача вищої освіти медичного закладу вищої освіти, як суб’єкта з власними унікальними інтересами, потребами і досвідом, спроможного бути самостійним і відповідальним учасником освітнього процесу. Викладач-фасилітатор в освітньому просторі має потенціювати розвиток у здобувача освіти Soft skills («м’які навички», «соціальні навички» чи «навички успішності»). З точки зору отримання вищої освіти, здобуття знань та набуття вмінь, викладач-фасилітатор (НПП) – той, хто допомагає здобувачу медичної освіти зрозуміти мету свого навчання і підтримувати позитивну динаміку власного розвитку у формуванні Soft skills для досягнення цієї мети в процесі здобуття вищої медичної освіти. Навчання здобувачів повинно бути акцентованим на саморозвиток і самовдосконалення кожного майбутнього лікаря на основі власних дій, а діагностика його компетентності повинна стати самодіагностикою і самоаналізом, котрі базуються на новітніх знаннях. Отже, для досягнення напрацювань в отриманні та розвитку Soft skills викладач (НПП) має обрати такі способи подання (представлення) інформації здобувачеві в ході його пізнавальної діяльності, які будуть реалізовані через взаємодію та пов’яжуть викладача й здобувача, як учасників єдиного освітнього процесу та дозволить випускникам медичних ЗВО бути успішними на своєму робочому місці та конкурентоспроможними, соціально адаптованими спеціалістами.

Ключові слова:

здобувач освіти, фасилітатор, Soft skills

Список цитованої літератури:

  1. HNEU im. Semena Kuznetsya. Polozhennya pro organizatsiyu osvitnogo protsesu u HNEU [Internet]. 2020. Dostupno: https: // www. hneu. edu.ua/ wpcontent/ uploads /2020/12/ Polozhennya-pro-organizatsiyu-osvitnogo-protsesu-u-HNEU.pdf. [in Ukrainian].
  2. Kaly`ta OP. Komuunikaty`vno-zoriyentovane navchannya yak neobxidna umova integraciyi v yevropejs`ky`j osvitnij prostir. Materialy` Chetverty`x Irpins`ky`x mizhnarodny`x naukovo-pedagogichny`x chy`tan` Problemy` gumanizaciyi navchannya ta vy`xovannya u vy`shhomu zakladi; 2006; Irpin`. Irpin

    Публікація статті:

    «Вістник проблем біології і медицини» Випуск 3 (161), 2021 рік , 209-211 сторінки, код УДК 378.124/.147

    DOI: