Дудченко М. О., Кравців М. І., Іващенко Д. М., Прихідько Р. А., Гавриленко В. М.

АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ КОМБІНОВАНОГО МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНИХ ВЕНОЗНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ


Про автора:

Дудченко М. О., Кравців М. І., Іващенко Д. М., Прихідько Р. А., Гавриленко В. М.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Хронічні захворювання вен нижніх кінцівок це надзвичайно актуальна медична і соціальна проблема. Вони широко розповсюджені серед працездатного населення та погіршують якість життя пацієнтів. На сьогодні існують традиційні та мініінвазивні методи лікування даного захворювання і у останні роки з’явилася нова можливість лікування варикозних вен – радіочастотна абляція, яка має менш розповсюджений вплив на периваскулярні тканини, зумовлює їх меншу травматизацію та зменшує біль. Метою дослідження є аналіз ефективності комбінованого методу оперативного лікування хронічних захворювань вен та покращення результатів лікування хірургічних пацієнтів. Для проведення дослідження було проаналізовано результати лікування 42 хворих на варикозну хворобу нижніх кінцівок. У контрольній групі, що налічувала 22 хворих, виконувалися відкриті оперативні втручання. У дослідній групі було 20 хворих, у яких операцією вибору була радіочастотна абляція (РЧА) з використанням апарату EVRF (Endo Venous Radio Frequency) бельгійського виробництва у поєднанні з мініфлебектомією та склерозацією. Аналізуючи отримані данні, ми можемо стверджувати що комбінований метод з використанням радіочастотної абляції є ефективним у лікуванні варикозної хвороби. Використання запропонованого методу сприяло зменшенню больового синдрому, зменшення набряку, ранній активізації пацієнта та виписці зі стаціонару. Також не було необхідності у виконанні перев’язок у післяопераційному періоді. Ще однією перевагою даного методу є наявність косметичного ефекту, що впливає на комфорт пацієнтів та дозволяє підвищити їх якість життя.

Ключові слова:

радіочастотна абляція, варикозне розширення вен.

Список цитованої літератури:

  1. Beebe-Dimmer J, Pfeifer J, Engle J. The epidemiology of chronic venous insufficiency and varicose veins. AnnEpidemiol. 2005;15:175-84.
  2. O’Donnell T, Passman M, Marston W. Management of venous leg ulcers: clinical practice guidelines of the Society for Vascular Surgery and the American Venous Forum. J Vasc Surg. 2014;60:3S-59S.
  3. Riabushko RM, Liakhovskyi VI, Riabushko NO. Suchasni pidkhody do kompleksnoho likuvannia venoznykh trofichnykh vyrazok nyzhnikh kintsivok. Aktualni problemy suchasnoi medytsyny. 2017;17(59):282-7. [in Ukrainian].
  4. Dillavou E, Harlander-Locke M, Labropoulos N. Current state of the treatment of perforating veins. J VascSurg Venous Lymphat Disord. 2016;4:131-5.
  5. Liulka OM. Osoblyvosti perebihu ta zahoiennia trofichnykh venoznykh vyrazok nyzhnikh kintsivok. Visnyk problem biolohii i medytsyny. 2014;3(112):152-5. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 2 Том 2 (151), 2019 рік , 117-119 сторінки, код УДК 616.14-002-8

DOI: