Талаш В. В., Ткаченко Л. А., Ярмола Т. І., Пустовойт Г. Л., Кострікова Ю. А.

ОСОБЛИВОСТІ ДІАГНОСТИКИ УРАЖЕНЬ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНУ ХВОРОБУ НИРОК, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ПРОГРАМНОМУ ГЕМОДІАЛІЗІ У ЦЕНТРІ НЕФРОЛОГІЇ ТА ДІАЛІЗУ «КЗ ПОКЛ ім. М.В. СКЛІФОСОВСЬКОГО ПОР»


Про автора:

Талаш В. В., Ткаченко Л. А., Ярмола Т. І., Пустовойт Г. Л., Кострікова Ю. А.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Робота присвячена проведенню аналізу поширеності захворювань нервової системи у хворих з термінальною хронічною нирковою недостатністю, які перебувають на лікуванні програмним гемодіалізом і дослідженню взаємозв’язку їх виникнення в зв’язку з проведенням сеансів програмного гемодіалізу. У статті представлені огляд літератури і результати аналізу історій хвороб та амбулаторних карт 70 пацієнтів, які перебувають на нирково-замісної терапії, методом програмного гемодіалізу з діагнозом: Хронічна ниркова недостатність V ступеня в блоці гемодіалізу №1 центру нефрології та діалізу «КЗ ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР». Проаналізовані клінічні, лабораторно-інструментальні, психопатологічні аспекти клінічної оцінки стану пацієнтів досліджуваної групи. Показано, що безпосередньо під час проведення сеансів гемодіалізу у 78% хворих з хронічною нирковою недостатністю були виявлені ускладнення з боку нервової системи. Це може свідчити з одного боку, про те, що неврологічні розлади, що виникли у пацієнтів даної категорії несвоєчасно діагностуються в додіалізномуперіод і, з іншого боку – про те, що тривале проведення сеансів програмного гемодіалізу також здатне генерувати розвиток ряду специфічних неврологічних ускладнень. Знання механізмів розвитку ускладнень у хворих з хронічною хворобою дозволить прискорити і поліпшити процес діагностичного пошуку з подальшою розробкою індивідуальних підходів до корекції факторів ризику ще на ранній стадії хронічної хвороби нирок, своєчасного виявлення наявних змін і станів з метою лікування і профілактики розвитку загрозливих для життя ускладнень. У зв’язку із значною поширеністю хронічних хвороб нирок і прогресивному збільшенні числа хворих з термінальною нирковою недостатністю, наявність якої свідчить про збільшення кількості ускладнень, в тому числі і неврологічних, виникає необхідність тісної співпраці сімейних лікарів, нефрологів і невропатологів.

Ключові слова:

хронічна хвороба нирок, хронічна ниркова недостатність, нирково-замісна терапія, програмний гемодіаліз, уремія

Список цитованої літератури:

  1. Katerenchuk IP, Yarmola TI. Khronichna khvoroba nyrok: Navchalʹnyy posibnyk. Kyiv; 2012. 148 s. [in Ukrainian].
  2. Ivanov DD. Nefrologiya «pod mikroskopom». Giperkaliyemiya i zabolevaniya pochek. Ukraíns’kiy medichniy chasopis. 2017;3(119):98-9. [in ̈ Russiаn].
  3. Kolesnyk MO, redaktor. Natsionalʹnyy reyestr khvorykh na khronichnu khvorobu nyrok ta patsiyentiv z hostrym poshkodzhennyam nyrok: 2017 rik. Derzhavna ustanova “Instytut nefrolohiyi NAMN Ukrayiny”. Kyiv; 2018. 183 s. [in Ukrainian].
  4. Kononetsʹ OM. Deyaki kliniko-nevrolohichni kharakterystyky u patsiyentiv iz nyrkovoyu patolohiyeyu. Ukrayinsʹkyy medychnyy chasopys. 2018;6:31-4. [in Ukrainian].
  5. Baranenko OM, Yudina TV, Kalʹbus OH, Petrov OS. Hostri ta nevidkladni stany v nevrolohiyi. Kyiv: Medknyga; 2017. s. 96-8. [in Ukrainian].
  6. Morozova OG. Vegetativnyye disfunktsii v obshchesomaticheskoy praktike. Zdorov’ya Ukraíni. 2008;3:51-2. [in Russian]. ̈
  7.  Veyn AM. Vegetativnyye rasstroystva: klinika, lecheniye, diagnostika. Moskva: MIA; 2011. s. 148-52. [in Russian].
  8. Belova AN. Shkaly, testy, oprosniki v nevrologii. Moskva: Prakticheskaya meditsina; 2016. s. 331-49. [in Russian].
  9. Statinova EA, Seleznʹova SV. Kohnityvni porushennya u khvorykh z khronichnoyu nyrkovoyu nedostatnistyu, yaki perebuvayutʹ na prohramnomu hemodializi. Zhurnal psykhiatriyi ta medychnoyi psykholohiyi. 2008;3:32-5. [in Ukrainian].
  10. Ovsyannykova NA, Ar’yev AL, Zhulev NM. Nevrolohichne obhruntuvannya adekvatnosti khronichnoho hemodializu u khvorykh riznoho viku. Klinichna herontolohiya. 2007;8:22-5. [in Ukrainian].
  11. Nikolayev AYu. Osobennosti dializnoy gipertonii. Nefrologiya. 2000;4:96-8. [in Russian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 2 Том 2 (151), 2019 рік , 167-172 сторінки, код УДК 616.61 – 002 : 616.8 – 071 : 615.25

DOI: