Єрошенко Г. А., Якушко О. С., Вільхова О. В., Лисаченко О. Д., Скотаренко Т. А., Личман Д. В.

СУЧАСНІ АСПЕКТИ ПРОЦЕСУ АДАПТАЦІЇ ДО НАВЧАННЯ В МЕДИЧНОМУ ВУЗІ СТУДЕНТІВ-ПЕРШОКУРСНИКІВ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ


Про автора:

Єрошенко Г. А., Якушко О. С., Вільхова О. В., Лисаченко О. Д., Скотаренко Т. А., Личман Д. В.

Рубрика:

МЕДИЧНА ОСВІТА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

На сьогоднішній день на теренах нашої Батьківщини зростає кількість навчальних закладів, які мають можливість прийняти на навчання студентів іноземців і відповідно до цього зростає кількість студентів із дальнього та ближнього зарубіжжя. У зв’язку з цим виникає питання про пристосування студентів іноземців до нових умов проживання та навчання. На адаптаційний процес має значний вплив багатонаціональний склад академічних груп, що в свою чергу позначається на особливостях взаємодії студентів між собою як у межах групи, так і у межах навчального закладу. Метою нашого дослідження був аналіз адаптивних можливостей студентів першокурсників з англомовною формою навчання. Нами був створений анкетний лист, питання якого були спрямовані на особисте ставлення до навчання та міжособистісні стосунки в групі. У результаті дослідження встановлено, що у подоланні труднощів з адаптацією допомагають дружні стосунки з одногрупниками та позитивне ставлення з боку викладачів. Особлива роль належить кураторам груп.

Ключові слова:

студенти іноземці, адаптація, англомовна форма навчання.

Список цитованої літератури:

  1. Shchoroku zrostaye kіl’kіst’ іnozemnih studentіv, yakі hochut’ zdobuvati vishchu osvіtu v Ukraynі [Internet]. Dostupno: https://press.unian. ua/press/10144736-shchoroku-zrostaye-kilkist-inozemnih-studentiv-yaki-hochut-zdobuvati-vishchu-osvitu-v-ukrajini-video.html. Data pereglyadu 23.01.2019. [in Ukrainian].
  2.  Mіzyuk VM. Adaptacіya іnozemnih studentіv do osvіtn’ogo seredovishcha Іvano-Frankіvs’kogo nacіonal’nogo medichnogo unіversitetu. Galic’kij lіkars’kij vіsnik. 2014;21(1):82-4. [in Ukrainian].
  3. Dovgod’ko T. Adaptacіya іnozemnih studentіv do osvіtn’ogo seredovishcha. Ukrayni. Pedagogіka і psihologіya profesіjnoi osvіti. L’vіv. 2013;2:114-20. [in Ukrainian].
  4. Shepіt’ko VІ, Bilash SM, Lisachenko OD, Vilkhova OV, Klimach TN. Motyvatsiina hotovnist studentiv pershoho kursu do navchannia v medychnomu VUZi. Svit medytsyny ta biolohii. 2015;3(52):169-72. [in Ukrainian].
  5. Shepіt’ko VІ, Lisachenko OD, Yeroshenko GA. Osoblivostі adaptacіi vіtchiznyanih ta іnozemnih studentіv do navchannya v medichnomu VUZІ. International scientific-practical congress: materials of proceedings of the International Scientific and Practical Congress, April 2018, Brussels, Belgium. s. 46-8. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 2 Том 2 (151), 2019 рік , 180-183 сторінки, код УДК 378.147:61

DOI: