Міщук В. Г., Григорук Г. В., Мізюк Т. М.

МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСВОЄННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 227 «ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ, ЕРГОТЕРАПІЯ» З ДИСЦИПЛІНИ «МОДЕЛІ НАДАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ПОСЛУГ»


Про автора:

Міщук В. Г., Григорук Г. В., Мізюк Т. М.

Рубрика:

МЕДИЧНА ОСВІТА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

За останні роки в Україні все більша увага приділяється поряд з медичним біопсихосоціальному напрямку, про що свідчить відкриття і функціонування реабілітаційних відділень при великих лікувальних цен-трах, комунальних закладах охорони здоров’я. При цьому з метою встановлення порушень структури і функції організму, активності і участі пацієнтів, а також впливу на подальше функціонування факторів навколишнього середовища використовується Міжнародна класифікація функціонування і обмеження життєдіяльності (МКФ). Як свідчать дослідження зарубіжних авторів, вивченню основних розділів МКФ слід приділяти більше уваги, особливо спеціалістам, які будуть надавати реабілітаційну допомогу. Застосування базових компонентів МКФ в реабілітаційних відділеннях покращить експертну діагностику порушень та дасть можливість оцінити ефективність їх усунення. Про труднощі засвоєння та застосування на практиці положень цієї класифікації свідчать дослідження вітчизняних та зарубіжних авторів. При цьому встановлення проблем з засвоєнням окремих розділів даної класифікації дозволить удосконалити викладання дисципліни та допоможе вибрати найбільш інформативні та ефективні методики оцінки рівня набутих знань. Якраз оцінка ефективності різних методичних підходів до встановлення повноти засвоєння та рівня знань студентів з дисципліни «Моделі надання реабілітаційних послуг на основі МКФ» і присвячена ця робота. Апробовано три способи оцінки знань, як вирішення ситуаційних задач з кодуванням порушень структури організму, розшифруванням кодів МКФ і встановленням реабілітаційного діагнозу та оцінюванням причин розвитку провідного симптому (болю) з встановленням порушень, які його викликають. Виявлено, що згідно першої методики оцінки засвоєння знань дисципліну засвоїли 53,1% студентів, другої – 65,2%, а третьої – 40,5%. Визначити порушення структури змогли 37,1±1,8%, зміни функцій – 49,9±1,3% (p˂0,05), а зниження активності і участі встановлювали 56,1±1,3% (p˂0,01) студентів. При застосуванні третьої методики оцінки засвоєння дисципліни із завданням справлялися лише 40,5% студентів. Аналіз різних методів оцінки знань студентів з дисципліни «Моделі надання реабілітаційних послуг на основі МКФ» свідчить про необхідність удосконалення методів викладання даної дисципліни.

Ключові слова:

Міжнародна класифікація функціонування і обмеження життєдіяльності (МКФ), дисципліна «Моделі надання реабілітаційних послуг на основі МКФ», оцінка рівня знань.

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 (162), 2021 рік , 230-232 сторінки, код УДК 378.147+614.253.4

DOI: