Герзанич Н. І.

ЗАВДАННЯ ТА ФУНКЦІЇ КОМУНІКАЦІЇ ТА СПІЛКУВАННЯ В МЕДИЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЇХ ВИКЛАДАННЯ ТА СПОСОБИ ВВЕДЕННЯ В КЛІНІЧНУ ПРАКТИКУ ПІД ЧАС НАВЧАННЯ ЛІКАРІВ ІНТЕРНІВСТОМАТОЛОГІВ


Про автора:

Герзанич Н. І.

Рубрика:

МЕДИЧНА ОСВІТА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

У статті підкреслюється важливість набуття та удосконалення важливої професійної риси фахового лікаря-стоматолога – комунікативної компетентності та формування навичок якісного конструктивного спілкування в середовищі колег і, звичайно ж, з пацієнтами. З’ясовано сутність поняття професійної комунікації та його аспекти в навчанні та роботі лікарів-інтернів на курсі післядипломної освіти. Підведено підсумок про беззаперечну необхідність різностороннього підходу до освіти медиків в сучасних умовах модернізації медичної освіти у країні, що включає необхідність формування емпатійної, висококультурної та глибокоморальної особистості лікаря. На наше переконання, найбільш продуктивними методами формування комунікативної компетентності є інтерактивні методики проведення практичних занять, де кожен лікар-інтерн має можливість спілкування з пацієнтами та медичним персоналом клініки, а також змодельовані викладачем клінічні ситуації, у рольовій формі імітуються конфліктні моменти чи інші міжособистісні непорозуміння з наступним вирішенням проблемної ситуації та аналізом її у групі.

Ключові слова:

комунікативна компетентність, спілкування, післядипломна освіта, лікар-інтерн-стоматолог, інтерактивні методи навчання.

Список цитованої літератури:

  1. Romanyshyn SS. Formuvannya komynikatyvnoi tolerantnosti v procesi pidhotovky majbutnich likariv-stomatologiv. Halytskyi likarskyy visnyk. 2014;4:92-5. [in Ukrainian].
  2. Shutko TP. Upravlinnya formuvannyam komunikatyvnych yakostey molodshych medychnych specialistiv. Vytoky pedahohichnoyi maysternosti. 2011;2:319-21. [in Ukrainian].
  3. Kravchuk IV. Psyholoho-pedagogichni vymogy do suchasnogo vykladacha vyshchoyi shkoly. Halytskyi likarskyy visnyk. 2015;4:92-5. [in Ukrainian].
  4. Babenkov AD. Zastosuvannya interaktyvnoyi formy navchannya u vyhlyadi metodyk operatyvnych hryp. Archiv klinichnoi medytsyny. 2015;2:64-7. [in Ukrainian].
  5. Batsevych F. Lingvokulturni aspekty komunikatyvnoi tolerantnosti. Sotsiohumanitarni problem lyudyny. 2010;5:108-19. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 (155), 2020 рік , 227-230 сторінки, код УДК 378.147+614.253.4+616.314

DOI: