Лейбюк Л. В., Рожко М. М.

ДОСЛІДЖЕННЯ СТУПЕНЯ ДИСБІОЗУ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ У ПЕРІОД АДАПТАЦІЇ ДО ПОВНИХ ЗНІМНИХ ПЛАСТИНКОВИХ ПРОТЕЗІВ


Про автора:

Лейбюк Л. В., Рожко М. М.

Рубрика:

СТОМАТОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Впродовж останнього десятиріччя значно зросла зацікавленість практичних лікарів, так і науковців до проблеми цукрового діабету, яка набуває світового масштабу. Цукровий діабет другого типу становить 90% від усіх захворювань, пов’язаних з підвищеним вмістом цукру в крові. Численні клінічні спостереження за хворими, що страждають на цукровий діабет, констатують факт, що цукровий діабет у 2-3 рази підвищує ризик виникнення захворювань тканин пародонту, слизової оболонки ротової порожнини, а також в значній мірі впливає на інтенсивність і ступінь деструкції пародонту і тяжкість їх перебігу, що часто призводить до повної втрати зубів, та необхідності ортопедичного лікування повними знімними пластинковими протезами. Метою нашої роботи стало дослідження антимікробних факторів ротової порожнини – лізоциму та уреази, та ступеня дисбіозу у хворих на цукровий діабет 2 типу у процесі адаптації до повних знімних пластинкових протезів. Матеріалом для дослідження слугувала ротова рідина. У період адаптації спостерігали значне зниження рівня ступеню дисбіозу ротової порожнини до клінічно декомпенсованої форми у хворих на тлі цукрового діабету. Отримані дані свідчать про суттєві порушення взаємодії антимікробних систем макроорганізму з мікроорганізмами у хворих на цукровий діабет, які користуються повними знімними пластинковими протезами, що негативно впливає на процеси адаптації до знімних протезів.

Ключові слова:

цукровий діабет, повний знімний пластинковий протез, адаптація, дисбіоз.

Список цитованої літератури:

  1. Vsesvitnia orhanizatsiia okhorony zdorovia (VOOZ) [Internet]. Dostupno: www.euro.who.int [in Ukrainian].
  2. Dedov YY, Shestakova MV. Sakharnyi dyabet: dyahnostyka, lechenye, profylaktyka. M.: Medytsynskoe informatsyonnoe agentstvo; 2011. 808 p. [in Russian].
  3. Pankiv VI. Tsukrovyi diabet: vyznachennia, klasyfikatsiia, epidemiolohiia, faktory ryzyku. Mizhnarodnyi endokrynolohichnyi zhurnal. 2013 Оct;7(55):95-104. [in Ukrainian].
  4. Rozhko MM, Nespriadko VP. Ortopedychna stomatolohiia. K.: Knyha plius; 2003. 552 s. [in Ukrainian].
  5. Levytskyi AP. Dysbyotycheskyi syndrom: etyolohyia, patohenez, klynyka, profylaktyka i lechenye. Visnyk stomatolohii. 2019;10(Spetsvypusk):14-20. [in Russian].
  6. Lapach SN, Chubenko AV, Babich PN. Osnovnyie printsipyi primeneniya statisticheskih metodov v klinicheskih ispyitaniyah. K.: Morion; 2012. 160 s. [in Russian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 (155), 2020 рік , 365-368 сторінки, код УДК 616.314.19:613.2 + 616.738

DOI: