Заїкіна Т. С., Кравчун П. Г., Титова Г. Ю., Ринчак П. І., Сапричова Л. В.

ОСВІТА ІНОЗЕМЦІВ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ.


Про автора:

Заїкіна Т. С., Кравчун П. Г., Титова Г. Ю., Ринчак П. І., Сапричова Л. В.

Рубрика:

МЕДИЧНА ОСВІТА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Резюме. Інтернаціоналізація світового простору сприяє невпинному зростанню попиту на міжнародному ринку освітніх послуг. Україна не є виключенням. За офіційними даними кількість іноземних здобувачів вищої освіти в Україні обчислюється тисячами та продовжує збільшуватися. Найбільш затребуваними напрямками підготовки вже декілька років поспіль залишаються медицина, фармакологія, авіоніка і ракетні технології, прикладна фізика і нанотехнології, дослідження в галузі атомної енергії, агрономії, біології та генетики. Важливою складовою інтенсифікації процесів інтернаціоналізації вищої освіти в Україні стало створення Українського державного центру міжнародної освіти, який здійснює координуючу, консультаційну функцію в процесі відбору та подальшого супроводу іноземних студентів. Не дивлячись на відкритість та доступність умов для вступу та навчання іноземних студентів, існує декілька обмежуючих чинників. Саме шляхам їх усунення і присвячено дану статтю.Серед викликів, з якими стикаються іноземні студенти в Україні, має місце мовний бар’єр при викладанні дисциплін між викладачами та студентами, складнощі побудови міжособистісних контактів в новому середовищі та підтримки зв’язків з батьківщиною. Дієвими шляхами поліпшення існуючої ситуації ми вважаємо проведення обов’язкового іспиту на знання мови викладання серед абітурієнтів та посилення вимог щодо їх базової підготовки; всебічна підтримка роботи товариств іноземних студентів та заходів міжкультурного співробітництва. Нові виклики, зумовлені пандемією COVID-19, спричинили високу затребуваність сучасних форм освітнього процесу, а саме дистанційного навчання. У Харківському національному медичному університеті впроваджено та активно використовується сучасна платформа дистанційної освіти Moodle, яка надає студентам необмежений доступ до онлайн-курсів, розроблених викладачами нашого вишу для забезпечення навчального процесу. Це дає можливість продовжити процес ефективного набуття знань навіть за умови закритих кордонів та карантинних обмежень. Імплементація вище зазначених підходів буде сприяти формуванню позитивного іміджу українських університетів на міжнародному ринку освітніх послуг.

Ключові слова:

вища освіта, іноземні студенти, соціальна адаптація, модернізація освітнього процесу.

Список цитованої літератури:

  1. Ofitsiinyi sait postiinoi misii YuNESKO v Ukraini [Internet]. Dostupno: https://unesco.mfa.gov.ua/ua [in Ukrainian].
  2. Ofitsiinyi sait Ukrainskoho derzhavnoho tsentru mizhnarodnoi osvity [Internet]. Dostupno: http://studyinukraine.gov.ua [in Ukrainian].
  3. Ofitsiinyi sait Ministerstva osvity i nauky Ukrainy [Internet]. Dostupno: https://mon.gov.ua/ua/tag/inozemnim-studentam [in Ukrainian].
  4. Shapovalova O. Inozemni studenty ta pytannia internatsionalizatsii vyshchoi shkoly v Ukraini. Materialy IV Mizhnarodnoi nauk.-metod. konf. Aktualni pytannia orhanizatsii navchannia inozemnykh studentiv v Ukraini; 2018 Trav. 2-4. Ternopil`. Ternopil

    Публікація статті:

    «Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 (159), 2021 рік , 168-170 сторінки, код УДК 378.091.212‒054.6(477)

    DOI: