Копаниця О. М., Марущак М. І.

АНАЛІЗ ПОТЕНЦІАЛУ ГЛУТАТІОНОВОЇ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ У ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЗАСТОСУВАННІ КАРАГІНАНУ


Про автора:

Копаниця О. М., Марущак М. І.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Метою нашого дослідження було вивчити активність глутатіонпероксидази, глутатіон-S-трансферази, а також вміст відновленого глутатіону в сироватці крові, тонкій кишці, печінці і серці щурів за умови дії κ-карагінану. Дослідження проведено на 36 статевозрілих білих нелінійних самцях-щурах. Тваринам дослідних груп був забезпечений вільний доступ до 0,5% і 1,0% розчину карагінану у питній воді протягом 1 місяця. Встановлено, що споживання щурами з питною водою 0,5% карагінану супроводжується вірогідною активацією антиоксидантної системи захисту у стінці тонкої кишки (зростання вмісту відновленого глутатіону на 7,9%, активностей глутатіонпероксидази (на 15,8%) і глутатіонтрансферази (на 54,6%), печінці (підвищення активності глутатіонтрансферази на 12,0%) і сироватці крові (зростання рівня відновленого глутатіону на 9,7%). Споживання щурами з питною водою 1,0% карагінану супроводжується статистично значимим виснаженням антиоксидантних резервів у стінці тонкої кишки (зниження вмісту відновленого глутатіону на 22,5%, глутатіонпероксидази (на 29,3%) і глутатіонтрансферази (на 39,8%) і печінці (знижен-ня вмісту відновленого глутатіону на 16,1%, активностей глутатіонпероксидази і глутатіонтрансферази, відповідно, на 21,0 і 17,0%,) та активацією системи глутатіону в тканинах міокарда (р<0,01).

Ключові слова:

карагінан, система глутатіону, тканини, експеримент

Список цитованої літератури:

  1. Vlizlo VV, Fedorchuk SR, Ratych IB, ta in. Laboratorni metody doslidzhen u biolohii, tvarynnytstvi ta veterynarnii medytsyni. Lviv: Spolom; 2012. 764 s. [in Ukrainian].
  2. Gubina-Vakuly`k GI, Kolousova NG, Ivanenko ТО, Gorbach TV, Korobchans`ky`j VO, vynakhidnyky; Kharkivsʹkyy nats. med. un-t; patentovlasnyk. Sposib modelyuvannya xronichnogo gastroenterokolitu. Patent Ukrayiny № a201014510. 2012 Sich 25. [in Ukrainian].
  3. Iskra RIa, Svarchevska OZ, Maksymovych IIa. Hlutationova antyperoksydna systema v krovi ta tkanynakh shchuriv za dii tsytratu nanokhromu. Visnyk problem biolohii i medytsyny. 2012;2(2):32-5. [in Ukrainian].
  4. Kopanytsia OM, Marushchak MI, Shcherbatyi AA. Metabolichni protsesy u stintsi tonkoi kyshky, sertsia i pechinky pry eksperymentalnomu zastosuvanni karahinan. Medychna ta klinichna khimiia. 2017;19(3):108-13. [in Ukrainian].
  5. Kulinskiy VI, Kolesnichenko LS. Struktura, svoystva, biologicheskaya rol i regulyatsiya glutanionperoksidazyi. Uspehi sovremennoy biologii. 1993;113:107-21. [in Russian].
  6. Martynov SV, Marenkova TI. Zastosuvannia kappa-karahinanu u skladi kharchovykh produktiv. Materialy nauk. konf. stud. Sumskoho NAU; 2015 Lystop. 17-19; Sumy: 2015, s. 182. [in Ukrainian].
  7. Marushchak MI, Mialiuk OP, Hevko UP, Habor HH, Yaroshenko TIa, Antonyshyn IV. Analiz potentsialu systemy hlutationu v shchuriv z alimentarnym ozhyrinniam. Medychna ta klinichna khimiia. 2017;19(2):60-5. [in Ukrainian].
  8. Prohorova MI, redaktor. Metodyi biohimicheskih issledovaniy. Lenіngrad: izdatelstvo Leningradskogo universiteta; 1982. 272 s. [in Russian].
  9. Salyha NO. Aktyvnist hlutationovoi systemy antyoksydantnoho zakhystu v shchuriv za dii L-hlutaminovoi kysloty. Ukrainskyi biokhimichnyi zhurnal. 2013;85(4):40-7. [in Ukrainian].
  10. Smirnov LP. Rol glutationa v funktsionirovanii sistem antioksidantnoy zaschityi i biotransformatsii. Uchenyie zapiski Petrozavodskogo gosudarstvenogo universiteta. Biologicheskie nauki. 2014;6(143):34-40. [in Russian].
  11. Tymochko MF, Kobylinska LI. Vilnoradykalni reaktsii ta yikh metabolichna rol. Medychna khimiia. 1999;1(1):19-25. [in Ukrainian].
  12. Anzenbacher P, Zanger UM. Metabolism of drugs and other xenobiotics. Wiley: VCH; 2012. 724 p.
  13. Bhattacharyya S, Feferman L, Unterman Т, Tobacman J. Exposure to common food additive carrageenan alone leads to fasting hyperglycemia and in combination with high fat diet exacerbates glucose intolerance and hyperlipidemia without effect on weight. J. Diabetes Res. 2015;5:13429. DOI: 10.1155/2015/513429
  14. Danielle K, Pelkonen O, Ahokas T. Hepatocytes: the powerhouse of biotransformation. Int. J. Biochem. Cell. Biol. 2012;44:257-65.
  15. Diskinson DA, Forman HJ. Cellular glutathione and thiols metabolism. Biochem. pharmacol. 2002;64:1019-26.
  16. Habig HW, Pabst MJ, Jacoby WB. Glutathione S-Transferases. J. Biol. Chem. 1974;249:7130-9.
  17. Lowry OH. Protein measurement with the Folin phenol reagent. Journal of Biоlogical Chemistry. 1951;193(1):404-15.
  18. Moyana TN, Lalonde JM. Carrageenan-induced intestinal injury in the rat – a model for inflammatory bowel disease. Ann. clin. lab. sci. 1990;20(6):420-6.
  19. Nesterova LA, Smurova ЕА, Manukhin BN. Characterization of specific binding blocker [+ H]- quinuclidinylbenzilate M-cholinergic receptors in rat brain cortex membranes. Reports of the Academy of Sciences. 1995;343(2):268-71.
  20. Nonagricultural (Nonorganic) substances allowed as ingredients in or on processed products labeled as «organic» or «made with organic» (specified ingredients or food group(s)) [Internet]. Legal Information Institute. Available from: https://www.law.cornell.edu/lii/about/contact_us
  21. Wagner R, Norbert S. The clinical impact of carrageenan and diabetes, currently being studied in Germany [Internet]. University of Tuebingen. Available from: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02629705

 

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 Том 1 (142), 2018 рік , 130-135 сторінки, код УДК 616.34+612.334:577.151.6

DOI: