Туркевич М. О., Туркевич О. Ю.

АНАЛІЗ МОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН ШКІРИ В ДІЛЯНЦІ НАВКОЛО ІМПЛАНТАТУ ШОВНОГО МАТЕРІА-ЛУ, ЩО ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ В ЕСТЕТИЧНІЙ МЕДИЦИНІ, В НЕКРОПТАТАХ РІЗНИХ ПЕРІОДІВ


Про автора:

Туркевич М. О., Туркевич О. Ю.

Рубрика:

МОРФОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Мета: встановити достовірність ефективності колагеногенезу внаслідок введення імплантатів – резорбуючих та перманентних, на основі вивчення патоморфологічних змін в шкірі. Об’єкт і методи дослідження. Дослідження виконані на 300 статевозрілих білих щурах-самцях лінії «Ві-стар» масою 100-130 г. Експериментальні тварини розподілено на 5 груп в залежності від виду імплантованих ниток. Щури усіх груп (14, 30, 90, 180, 365 та 540 день) були розділені на 5 підгрупи по 10 особин. Усім 10-ти щурам кожної з підгруп імплантувався однотипний шовний матеріал. Для роботи використовувались нитки виробництва Aptos, а саме: Excellence Visage, Nano Spring, Aptos Spring, Light Lift Thread та Light Lift Spring. Для проведення статистичного дослідження було обрано два основні параметри для кожної ознаки – частота, з якою ознака виникає в групі, та інтенсивність проявів даної ознаки. Рівень достовірності встанов-лено при p<0,05. Результати.Встановлено статистичну достовірність між групами піддослідних за показниками інфільтра-ції, колагенізації, та стимуляції утворення та деградації фібробластів. Висновки 1. На різних хронологічних етапах морфологічного дослідження периімплантної ділянки утворюється ко-лаген з різним терміном біодеградації та у різних кількостях. 2. В залежності від типу імплантаційної нитки (хімічний склад та структура) колагеногенез стимулю-ється по різному, на інтенсивність колагеноутворення в значній мірі впливає ступінь травматизації тканин, пов’язаний з рельєфністю та формою нитки, а також наявність у складі полімолочної кислоти. 3. Окремої уваги заслуговує перманентна поліпропіленова нитка-пружинка AS, що хоч і не має в своєму складі полімолочної кислоти, та за рахунок своєї структури стимулює колагеногенез в значній мірі. 4. Інфільтрація в периімплантній ділянці прогресивно знижувалась у всіх групах піддослідних щурів, на всіх хронологічних етапах, що є статистично достовірною ознакою. 5. Найкращі результати показали косметичні нитки, що мали форму пружинок або нитки з насічками у по-єднанні з полімолочною кислотою (LLT, LLS, АS) – ступінь колагенізації на 540 день дослідження залишавсь високим (р<0,05).

Ключові слова:

колаген, колагеногенез, перманентний імплантат, резорбуючий імплантат, достовір-ність ефективності

Список цитованої літератури:

  1. Borys RYa. Histolohichne doslidzhennya shariv shkiry biloho shchura pry eksperymentalʹnomu tsukrovomu diabeti. Praktychna medytsyna. 2011;2(XVII):51-6. [in Ukrainian].
  2. Vozdvizhenskiy I, Sulamanidze MA, Sulamanidze G, Kadzhaya A, Sulamanidze K. Novyy metod elastichnoy nitevoy podtyazhki litsa.Esteticheskaya meditsina. 2010;3:275-80. [in Russiаn].
  3. Sulamanidze M, Vozdvizhenskiy I, Sulamanidze G, Sulamanidze K. Nash opyt provedeniya omolazhivayushchikh operatsiy i manipulyatsiy v sredney zone litsa.Esteticheskaya meditsina. 2011;3:449-57. [in Russiаn].
  4. Sulamanidze MA, Sulamanidze GM. Lifting myagkikh tkaney sredney zony litsa: staraya filosofiya, novyy podkhod – metod vnutrennego proshivaniya (APTOS NEEDLE). Annaly plasticheskoy, rekonstruktivnoy i esteticheskoy khirurgii. 2005;1:15-29. [in Russiаn].
  5. Babbie, Earl R. The logic of sampling. The Practice of Social Research. 13th ed. Belmont, CA: Cengage Learning; 2013. р. 185-226.
  6. James W. Patterson. Weedon’s Skin Pathology. Fourth ed. Churchill Livingstone: Elsevier; 2016. 1262 p.

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 Том 1 (142), 2018 рік , 310-315 сторінки, код УДК 616.585-089.843:615.468.6]-018:611.77-068

DOI: