Боднарук Ю. Б.

ДИНАМІКА ЗМІН ОКРЕМИХ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ З ХРОНІЧНИМ КАТАРАЛЬНИМ ГІНГІВІТОМ НА ФОНІ ДИТЯЧОГО ЦЕРЕБРАЛЬНОГО ПАРАЛІЧУ


Про автора:

Боднарук Ю. Б.

Рубрика:

СТОМАТОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Дослідження ротової рідини у дітей з хронічним катаральним гінгівітом на фоні дитячого церебрального паралічу дозволили встановити підвищення її в’язкості на тлі зменшення салівації та кислотності, збільшення обсеменення ротової порожнини за даними уреазного тесту та виражені запальні та деструктивні явища, які характеризувались підвищенням активності еластази та аспартаттрансамінази у слині, у порівнянні з дітьми з хронічним катаральним гінгівітом без соматичних захворювань. Мета дослідження – вивчення змін фізико-хімічних властивостей ротової рідини, що беруть участь у патогенезі запальних захворювань тканин пародонта у дітей з хронічним катаральним гінгівітом, хворих на дитячий церебральний параліч. Аналіз динаміки змін окремих показників ротової рідини проведений у 30 стоматологічно та соматично здорових дітей (контрольна група), у 36 осіб з хронічним катаральним гінгівітом без супутніх соматичних захворювань (порівняльна група) та у 60 дітей з ХКГ, хворих на дитячий церебральний параліч (основна група). Отримані дані надають можливість стверджувати, що підвищена в’язкість ротової рідини на фоні зниженої салівації і кислотності, здібні значно погіршити її мінералізуючу, захисну та очищуючу функції, що призводить до виникнення карієсогенної ситуації та збільшує ризик виникнення запальних захворювань тканин пародонта у дітей з ХКГ

Ключові слова:

хронічний катаральний гінгівіт, дитячий церебральний параліч, фізико-хімічні властивості ротової рідини.

Список цитованої літератури:

  1. Komarov FI, Korovkin BF, Men’shikov VV. Biohimicheskie issledovaniya v klinike. EHlista: APP «Dzhangar»; 2001. s. 35-40. [in Russian].
  2. Vukolov EhA. Osnovy statisticheskogo analiza. Praktikum po stomatologicheskim metodam i issledovaniyu operacij s ispol’zovaniem paketov Statistica i Excel. M.: Forum; 2008. 464 s. [in Russian].
  3. Arsenina OI, Grigor’yan AS, Frolova OA, Petrunina OV. Diagnostika i lechenie vospalitel’nyh processov v parodonte, voznikshih pri ortodonticheskom lechenii. Institut stomatologii. 2005;1(26):50-4. [in Russian].
  4. Korchagina VV, D’yakova SV, Lil’in ET. Sostoyanie polosti rta u detej s porokami CNS i oporno-dvigatel’nogo apparata vrozhdennogo i nasledstvennogo haraktera (DCP, spinnomozgovymi gryzhami, miopatiyami). Stomatologiya. 1996;6:39-44. [in Russian].
  5. Levickij AP. Adaptacionno-troficheskie sistemy i ih rol’ v patologii. Vіsnik stomatologіi. 2003;1:91-5. [in Russian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 1 Том 2 (149), 2019 рік , 334-337 сторінки, код УДК 616.314-002: 616. 311.2 – 002-084-057.87

DOI: