Кулик Я. М., Чорнолата Л. П.

НАЯВНІСТЬ НЕПРИРОДНИХ ПЕПТИДІВ У БІЛКУ БОБІВ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНОЇ РАУНДАПОСТІЙКОЇ СОЇ


Про автора:

Кулик Я. М., Чорнолата Л. П.

Рубрика:

ГІГІЄНА ТА ЄКОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Дослідженнями, які включають кип’ятіння у водному розчині подрібненої сої, осадження білків трихлороцтовою кислотою, одержання фільтрату і визначення на спектрофотометрі вмісту ароматичних амінокислот на принципі поглинання ними ультрафіолетових променів при 280 нм, встановлено нижчий вміст ароматичних амінокислот в генетично модифікованій (ГМ) раундапостійкій сої порівняно з не ГМ соєю, що свідчить про наявність в ГМ сої неприродних пептидів, очевидно, сполуки гліфосату з тирозином, триптофаном і фенілаланіном.

Ключові слова:

генетично модифікована соя, не генетично модифікована соя, водна витяжка сої, екстинкція, пептиди, ароматичні амінокислоти

Список цитованої літератури:

  1. Amrhein N, Deus B, Gehrke P, Steinrücken HC. The site of the inhibition of the shikimate pathway by glyphosate, II: interference of glyphosate with chorismate formation in vivo and in vitro. Plant Physiol. 1980;66(5):830-4.
  2. Sahno LO, Komarnitskiy IK, Kuchuk MV. Stiykist do glifosatu i glyufozinatu v pokolinnyah T1–T2 biotehnologichnih roslin ripaku (Brassica napus L.). Visnyk Ukrayinskoho tovarystva henetykiv i selektsioneriv. 2015;13(1):3-10. Dostupno: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vutgis_2015_13_1_ 3 [in Ukrainian].
  3. Samsel A, Seneff S. Glyphosate pathways to modern diseases V: Amino acid analogue of glycine in diverse proteins. Journal of Biological Physics and Chemistry. 2016;16:9-46.
  4. Seneff S. Glyphosate in Collagen. Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts, the quarterly magazine of the Weston A. Price Foundation. 2017;(1). Available from: https://www.westonaprice. org/health-topics/environmental-toxins/glyphosate-in-collagen
  5. Samsel A, Seneff S. Glyphosate’s suppression of cytochrome P450 enzymes and amino acid biosynthesis by the gut microbiome: pathways to modern diseases. 2013;15:1416-63.
  6. Paganelli A, Gnazzo V, Acosta H, Lpez SL, Carrasco AE. Glyphosate-based herbicides produce teratogenic effects on vertebrates by impairing retinoic acid signaling. Chem. Res. Toxicol. 2010;23:1586-95.
  7. Pesticide residues in food. In FAO/WHO. Evaluations Part I: Residues. 1st ed.; Volume 78, In Proceeedings of the Joint Meeting of the FAO Panel of Experts Residues in Food and the Environment and the WHO Expert Group on Pesticide Residues, Rome, Italy, 29 September–8 October, 1986; Food and Agriculture Organization of the United Nations: Rome, Italy, 1986; FAO Plant Production and Protection Paper.
  8. Sullivan TP, Sullivan DS. The effects of glyphosate herbicide on food preference and consumption in black-tailed deer. Can. J. Zool. 1979;57:1406-12.

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 2 (144), 2018 рік , 114-117 сторінки, код УДК 633.34:604:543.645.6

DOI: