Черепюк О. М.

КОРЕКЦІЯ ПОРУШЕНЬ МІНЕРАЛЬНОГО ОБМІНУ У РОТОВІЙ РІДИНІ ДІТЕЙ ХВОРИХ НА КАРІЄС ТИМЧАСОВИХ ЗУБІВ


Про автора:

Черепюк О. М.

Рубрика:

СТОМАТОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

За даними ВООЗ карієс зубів залишається серйозною проблемою у більшості розвинутих країн, вражаючи 60-90% школярів і більшість дорослого населення та викликаючи зниження рівня їх стоматологічного здоров’я. Слина відіграє важливу роль в захисті зубів від карієсу. Вона є основним джерелом надходження в емаль зуба кальцію, фосфору і інших мінеральних елементів, впливає на фізичні і хімічні властивості емалі зуба, в тому числі на резистентність до карієсу. Ці специфічні властивості і функції слини можна пояснити тим, що вона є колоїдної системою і має міцелярну будову. Висока варіабельність вмісту кальцію і фосфату в слині може впливати на інтенсивність процесів мінералізації та ремінералізації в порожнині рота, індивідуальну резистентність до карієсу. Важливим фактором також є постійний рівень секреції кальцію і фосфату під впливом різних факторів протягом доби, що надзвичайно важливо для підтримки гомеостазу зубних тканин, шляхом постійної концентрації основних мінеральних компонентів, необхідних для фізико-хімічного обміну в емалі. Однак наявні у літературі дані щодо біохімічного складу ротової рідини у дітей раннього віку носять суперечливий характер. У даній статті наведені результати змін біохімічних показників ротової рідини дітей із карієсом тимчасових зубів під впливом комплексних лікувально-профілактичних заходів. Встановлено високу ефективність рекомендованої схеми профілактики карієсу зубів яка підтверджується позитивною динамікою біохімічних показників у ротовій рідині дітей через 6 місяців спостережень. Спостерігалося зниженням вмісту загального кальцію на 16,3%, підвищенням рівня неорганічного фосфору на 5% та магнію на 19% у ротовій рідині дітей профілактичних груп у порівнянні з контрольними групами.

Ключові слова:

діти, ротова рідина, карієс зубів, біохімічні показники.

Список цитованої літератури:

  1. Bidenko NV. Rannii kariies u ditei: stan problemy v Ukraini ta sviti. Sovremennaia stomatolohyia. 2007;1:66-71. [in Ukrainian].
  2.  Savychuk NO. Innovatsiini pidkhody do profilaktyky kariiesu zubiv u ditei i vahitnykh zhinok. Sovremennaia stomatolohyia. 2013;5:46-50. [in Ukrainian].
  3. Khomenko LO, Trachuk YuM. Stan stomatolohichnoho zdorovia ta otsinka chynnykiv ryzyku shchodo rozvytku kariiesu postiinykh zubiv. Dentalnуe tekhnolohyy. 2006;1-2:31-3. [in Ukrainian].
  4. Harris R, Nicoll AD, Adair PM, Pine CM. Risk factors for dental caries in young children: a systematic review of the literature. Community Dent. Health. 2004;21:71-85.
  5. Stookey GK. The effect of saliva on dental caries. J Am Dent Assoc. 2008;139(5):11-7.
  6. Borovskiy EV, Leontev VK. Biologiya polosti rta. M.: Meditsina; 1991. 304 s. [in Russian].
  7.  Milehina SA, Klimkina TN. Sostoyanie fosforno-kaltsievogo obmena u detey s kariesom. 2014;3:59-62. [in Russian].
  8. Bidenko NV, vynakhidnyk; Natsionalnyi medychnyi universytet imeni O.O.Bohomoltsia; patentovlasnyk. Sposib vyznachennia rivnia intensyvnosti kariiesu tymchasovykh zubiv. Patent Ukrainy № 19012. 2006 lyst. 15. [in Ukrainian].
  9.  Elizarova VM, Petrovich YuA. Narushenie gomeostaza kaltsiya pri mnozhestvennom kariese zubov u detey. Stomatologiya. 2002;1:67-71. [in Russian].
  10.  Bilyshchuk MV. Prohnostychna otsinka i profilaktyka kariiesu zubiv u ditei Prykarpattia [avtoreferat]. Odesa: Instytut stomatolohii AMN Ukrainy; 2008. 22 s. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 2 Том 1 (150), 2019 рік , 341-345 сторінки, код УДК 616.31+616.314-002

DOI: