Ісаєнко О. Ю., Бабич Є. М., Мартинов А. В., Горбач Т. В., Антушева Т. І.

СКЛАД ФІЛЬТРАТІВ ДЕЗІНТЕГРАТІВ ТА МЕТАБОЛІТНИХ КОМПЛЕКСІВ LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GG І SACCHAROMYCES BOULARDII


Про автора:

Ісаєнко О. Ю., Бабич Є. М., Мартинов А. В., Горбач Т. В., Антушева Т. І.

Рубрика:

МІКРОБІОЛОГІЯ

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Вивчено склад фільтратів дезінтегратів пробіотичних штамів Lactobacillus rhamnosus GG і Saccharomyces boulardii та метаболітних комплексів, отриманих на їхній основі. В дослідних пробах міститься протеїн, азот, замінні і незамінні амінокислоти. Більше накопичення амінокислот спостерігалося в зразках сахароміцетів (3,5-6,6 мкг/мл) порівняно з пробами лактобактерій (1,8-3,38 мкг/мл). Вирощування мікробних клітин лактобактерій та сахароміцетів у власних ультразвукових дезінтегратах супроводжувалося зменшенням вільних амінокислот та збільшенням білку. Обґрунтована ймовірність участі амінокислотних складових в антибактеріальній, відновлюваній, протизапальній, ранозагоювальній активностях метаболітних комплексів лактобактерій і сахароміцетів.

Ключові слова:

амінокислоти, протеїн, азот, метаболіти, пробіотики.

Список цитованої літератури:

  1. Sobolev AV, Kolobov AA, Krasovskaya IY, Grishina TV. Vybor metodov vydeleniya antimikrobnykh peptidov iz kul’tury Lactobacillus plantarum 8pa-3. Rossiyskiy immunologicheskiy zhurnal. 2014;8(17):873-5. [in Russian].
  2. Bermudez-Brito M, Plaza-Díaz J, Muñoz-Quezada S, Gómez-Llorente C, Gil A. Probiotic Mechanisms of Action. Annals of Nutrition and Metabolism. 2012;61(2):160-74.
  3. Perez RH, Zendo Т, Sonomoto К. Circular and leaderless bacteriocins: biosynthesis, mode of action, applications, and prospects. Frontiers in Microbiology. 2018;9:2085.
  4. Isayenko O, Knysh O, Kotsar O, Ryzhkova T, Dyukareva G. Simultaneous and sequential influence of metabolite complexes of Lactobacillus rhamnosus and Saccharomyces boulardii and antibiotics against poly-resistant Gram-negative bacteria. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2020;11(1):139-45.
  5. Isaienko O. Protydyfteriini vlastyvosti strukturno-metabolitnykh kompleksiv laktobakterii i sakharomitsetiv probiotychnykh shtamiv. Fiziolohichnyi zhurnal. 2019;65(6):51-61. [in Ukrainian].
  6. Isayenko O, Knysh O, Kotsar O, Ryzhkova T, Dyukareva G. Effect of disintegrates and metabolites of Lactobacillus rhamnosus and Saccharomyces boulardii on biofilms of antibiotic resistant conditionally pathogenic and pathogenic bacteria. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2019;10(1):3-8.
  7. ISO 5983-1:2005 Animal Feeding Stuffs – Determination of Nitrogen Content and Calculation of Crude Protein Content – Part 1: Kjeldahl Method. International Organization for Standardization: Geneva, Switzerland.
  8. Lowry OH, Rosebrough NJ, Farr AL, Randall RJ. Protein measurement with the Folin phenol reagent. Journal of biological chemistry. 1951;193:265-75.
  9. International Organization for Standardization (ISO). (2005). ISO 13903: 2005. Animal feeding stuffs – Determination of amino acids content.
  10. Martynov AV, Bomko TV, Farber BS, Nosalskaya TN, Kleyn I. Synthesis of dynamic riboflavin derivatives and the study of their ability to urease photoinactivation. Annals of Mechnikov Institute. 2019;3:44-9.
  11. Polevaya YeV. Razrabotka sostava i tekhnologii biologicheski aktivnykh kompleksov na osnove bakterial’nykh ekzometabolitov [dysertatsiia]. Sankt-peterburg: Sankt-Peterburgskaya gosudarstvennaya khimiko-farmatsevticheskaya akademiya; 2013. 207 s. [in Russian].
  12. Yakubke KhD, Yeshkayt KH. Aminokisloty, peptidy, belki. Moskva: Mir; 1985. 456 s. [in Russian].
  13. Fimland G, Eijsink VG, Nissen-Meyer J. Mutational analysis of the role of tryptophan residues in an antimicrobial peptide. Biochemistry. 2002;41(30):9508-15.
  14. Kuvayeva Z. Sovremennyye lekarstvennyye sredstva na osnove aminokislot. Nauka i innovatsii. 2009;6(76):43-4. [in Russian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 3 (157), 2020 рік , 204-207 сторінки, код УДК 615.281.9-03:[615.331+615.339]

DOI: