Дубівська С. С., Наконечна О. А., Григоров Ю. Б., Литвиненко О. Ю.

ОСНОВНІ БІОХІМІЧНІ МАРКЕРИ ВУГЛЕВОДНОГО ОБМІНУ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА СТАН ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОЇ КОГНІТИВНОЇ ДИСФУНКЦІЇ


Про автора:

Дубівська С. С., Наконечна О. А., Григоров Ю. Б., Литвиненко О. Ю.

Рубрика:

КЛІНІЧНА ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА

Тип статті:

Наукова стаття

Анотація:

Метою даного дослідження є визначення вмісту основних моніторингових показників обміну вуглеводів у пацієнтів з хірургічною патологією в залежності від віку після застосування загального наркозу. Дослідження 130 пацієнтів було проведено в хірургічних відділеннях різного профілю на базі Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. А.І. Мещанінова. Відсутність змін вмісту цього показника в крові пацієнтів молодої вікової групи свідчать про те, що для забезпечення гомеостазу глюкози на достатньому рівні працюють гуморальні механізми регуляції вмісту цього моносахариду, який є необхідним для енергетичного забезпечення процесів життєдіяльності організму. Гіперглікемія у пацієнтів цієї вікової групи до операції та у перший тиждень після проведення наркозу та оперативного втручання може бути викликана підвищенням в крові гормонів стресу: адреналіну, кортизолу. Що стосується моніторингового показника стану вуглеводного обміну – глюкози в крові пацієнтів похилого віку, то у них спостерігається гіперглікемія в усі періоди дослідження. Через місяць практично повертається до значень до оперативного втручання. Проте дослідження таких метаболітів анаеробного гліколізу, як піруват і лактат, у сироватці крові пацієнтів різних вікових груп виявив певні особливості змін цих показників, виразність яких залежала від віку та тривалості після наркозу та оперативного втручання.

Ключові слова:

когнітивна дисфункція, наркоз, лактат, піруват.

Список цитованої літератури:

  1. Gonskij YaI, Maksimchuk TP. Biohimiya lyudini. Ternopil: 2019. 732 s. [in Ukrainian].
  2. Gonskij YaI. Biohimiya lyudini. Ternopil: 2002. 744 s. [in Ukrainian].
  3. Gubskiy YuI. Bioorganichna himiya. Vinnitsya: Nova kniga; 2007. 732 s. [in Ukrainian].
  4. Makarenko AN, Savosko SI. Vliyanie tiopentala natriya na sostoyanie energeticheskogo obmena v golovnom mozge. Visnik problem biologiyi і medicini. 2016;2.1(128);56-9. [in Russiаn].
  5. Sklyarov OYa, redactor. Bojkiv DP, Ivankiv OL, Kobilinska LI. Praktikum z biologichnoyi himiyi. Kiyiv: «Zdorov’ya»; 2002. 298 s. [in Ukrainian].

Публікація статті:

«Вістник проблем біології і медицини» Випуск 4 Том 2 (154), 2019 рік , 87-91 сторінки, код УДК 616-089-06:616.89-008.44/.47-085.214

DOI: